Mesajı Okuyun
Old 05-02-2010, 11:44   #114
onureyuboglu

Soru HUS mu baraj sınavı mı?

Sevgili Meslektaşlarım;

Öncelikle tekrar vurgulamak istiyorum ki ben uzmanlık sınavına karşı değilim, uzmanlık sınavı olsun tabiki ancak Hukukta Uzmanlık Sınavı adı altında önümüze sunulmaya çalışılan garabet olmasın bu sınav.
Birincisi bu sınav (okuduklarımı doğru anladığım kanaatindeyim) hukuk fakültelerinin 3. sınıfında yapılması planlanan bir sınav. Sayın Meslektaşım Özge YÜCEL hanımefendinin belirttiği gibi "Sözü edilen toplantı konusunda bir akademisyen olarak bilgi sahibi olduğum için sizi de bilgilendirmek isterim. Ne yazık ki yapılmaya çalışılan şeyin iç yüzü hepinizi hayalkırıklığına uğratacaktır. Çünkü YÖK'ün planı şudur: Bir kişi, hukuk fakültesine diyerek girecek, üç yıl okuyacak ve bu üç yılın sonunda söz konusu sınava tabi tutulacak, bu sınavı geçemezse fakülteye devam edemeyip zabıt katibi olarak görev yapabilecek, eğer sınavı geçerse iki yıl daha okuyacak ve sınavlara girmeye hak kazanacak." ise bu sınav bunun uzmanlık sınavıyla uzaktan yakından alakası yoktur, bu bir baraj sınavıdır.
İkinci olarak H.U.S. olacaksa aynen T.U.S. gibi belirli alanlarda uzmanlaşmak amacı güden bir sınav olmalıdır. Nasıl ki hekimler T.U.S.u geçemedikleri takdirde hekimlik yapmaya devam edebiliyorlarsa hukukçular da H.U.S.u veremedikleri takdirde bir şekilde ( danışman v.s. adı altında) yine mesleklerini yapmaya devam etsinler belirli yetkileri ellerinden alınmış olarak tıpkı pratisyen hekim gibi.
Üçüncüsü H.U.Su geçip uzman olan avukatlar da uzmanlaştıkları alanın dışında iş yapamasınlar. Yani Ceza Hukuku uzmanı bir avukat icra takibi yapamasın. Ya da uzman İcra Avukat ceza davalarına ya da boşanma davalarına giremesin. Nasıl ki kadın doğum uzmanı bir hekim KBB hastalarına bakamıyorsa aynı düzenleme buraya da getirilsin. Böylece biz hukukçular tıpkı yurt dışındaki meslektaşlarımız gibi belirli alanlarda uzmanlaşalım.
Bu şartlar altında yapılacak olan bir sınava da kimsenin birşey diyeceğini zannetmiyorum. Böylece bu akvaryumda küçük balıkların da yaşama hakkı olacaktır diye düşünüyorum.
Saygılarımla