03-02-2010, 20:47
|
#1
|
|
TÜketİcİnİn Talebİnİn HakliliĞi
Herkese merhabalar;
Yakın zaman içerisinde TÜRL TELEKOMİNİKASYON A.Ş ile Ulaştırma Bakanlığı aleyhine ilginç bir dava açıldı?Acaba aşağıda sunmuş olduğum kararda tüketicinin bu davayı açıp,bu şekilde bir talep ileri sürmesinde korunacak hukuki yarar var mıdır?Tüketici kendisi ile akdedilen abonelik sözleşmesinde hizmetin belirli saatlerde sağlanmaması yönünde bir talep ileri sürmesi mümkün müdür?Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.
TELEKOM’A İLGİNÇ ADSL DAVASI AÇILMASINDA HUKUKİ YARAR VAR MIDIR?TALEBİN HAKLILIĞI MEVCUT MUDUR?
Büyük oğlunun internet bağımlısı haline geldiğini, psikolojisinin bozulduğunu, aile olarak büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Ahmet Uçar, ADSL internet hizmetlerinin belirli saatlerde kullanılmasına imkan sağlamadıkları iddiasıyla Telekom’u dava etti.
Ordu’da Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Ahmet Uçar, ADSL internet hizmetlerinin belirli saatlerde kullanılmasına imkan sağlamadıkları iddiasıyla Ordu Telekom Müdürlüğü ile Ulaştırma Bakanlığı’nı mahkemeye verdi. Türk Telekom Müdürlüğü ise böyle bir durumun teknik olarak imkansız olduğunu açıkladı.
Ordu Defterdarlığı Köprübaşı Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Ahmet Uçar, Telekom tarafından verilen ADSL hizmetlerinin 4077 sayılı tüketicinin korunması kanununa aykırılık taşıdığını, devlet tarafından ailenin korunması ve gençlerin kötü alışkanlıklarından uzak tutulmasına yönelik gereken düzenlemelerin yapılmadığını iddia etti. Büyük oğlunun internet bağımlısı haline geldiğini, psikolojisinin bozulduğunu, aile olarak büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Ahmet Uçar, bu amaçla Ordu Telekom Müdürlüğü ile Ulaştırma Bakanlığı’nı mahkemeye verdiğini belirtti. Ordu Adliyesi’ne giderek Tüketici Mahkemesi’ne şikayette bulunan ve dava açan Ahmet Uçar, dilekçesinde şu iddialarda bulundu:
“2005 yılı Kasım ayında evime ADSL bağlattım. İnternet çocuklarımda bağımlılık yaptı ve ders notları düştü. Büyük oğlum internet başında sabahlayıp okula gidemez oldu. 10 gün Ordu Devlet Hastanesi’nde psikolojik tedavi gördü. Buna rağmen değişen bir şey olmadı. Gece olunca oğlumu internet başından kaldırmak ayrı bir sıkıntı, sabah okula göndermek ayrı bir sıkıntı oldu. Öğretmenleri okulda uyuduğunu ve derse katılamadığını belirtiyor. Oğlum çalıştığım daireye geldiğinde bile hemen süpervizör odasına giriyor. Evde de huzurum kalmadı. Sürekli kavga ediyoruz. Telekom’a başvurarak gece saat 23.00 ile sabah 07.00 arasında ADSL’nin kapatılmasını talep ettim ancak bir sonuç alamadım. Bu sebeple ailenin korunması, sağlık için gerekli tedbirlerin alınmaması ve devletin gençliği her türlü kötü alışkanlıklardan korunması yönünde gerekli düzenlemeleri yapmadığı gerekçesiyle Telekom Müdürlüğü aleyhine 50 bin YTL manevi, 2 bin 500 YTL tedavi masrafı, Ulaştırma Bakanlığı’na da 100 bin YTL manevi ve 5 bin YTL tedavi masrafı olmak üzere 157 bin 500 YTL’lik dava açtım”.
Türk Telekom Ordu İl Müdürü Akif Deniz Çarkacı ise açılan davanın anlamsız olduğunu söyledi. Telekom olarak 24 saat kesintisiz internet hizmeti verdiklerini, bu hizmeti alan müşterilerle abonelik sözleşmesi imzaladıklarını belirten Çarkacı, “Biz 24 saat kesintisiz internet hizmeti amacıyla yola çıktık. Vatandaşımızın bizden istediği talep eğer müzmin sebeplerle veya teknik imkansızlıklar sebebiyle yapılamıyorsa biz bundan sorumlu tutulamayız. ADSL abone sözleşmesinde de bu madde mevcuttur. Müşterimiz kendi sorumluluğunda olan bir sistemi isterse kontrol altına alabilir. Bilgisayara veya kullanmış olduğu ADSL sistemine şifre koyarak istediği şekilde evdeki çocuklarını veya bir başkalarını sistemi kullanmaktan men edebilir, kontrol altına alabilir. Böyle imkan varken bizi sorumlu tutmasını anlayamadık. Her türlü kontrol imkanı ve müşterimizin kendi elindedir. Bizim günün herhangi bir saatinde sistemi kapatmak gibi uygulamamız şu aşamada teknik olarak mümkün değildir. Böyle bir durumdan da sorumlu tutulamayız” dedi.
|