Mesajı Okuyun
Old 01-02-2010, 21:22   #8
Admin

Alıntı:
Yazan outlawyer
Aradaki ilişki; karşı tarafın müvekkilime ait olan bir dükkanı, kaldırdığı hacizli malları koyarak yedi emin deposu şeklinde 4 sene boyunca (25.08.1999 - 2003 tarihleri arasında) hiç bir şekilde para ödemeksizin kullanmasıdır. Bu döneme ait kullanım bedelleri tahsil edebilmem için hangi yolu izlemeliyim? Teşekkürler
Kira akdinin unsurlarından biri kira bedelidir. Bu bedelin para olması gerekmez, yerleşik yargıtay içtihatlarına göre hizmet vs. olarak dahi ödenebilir. Ancak her halükarda bir "bedel" olması şarttır. Eğer ortada böyle bir bedel söz konusu değilse akit kira akti değildir, dolayısıyla bu durumda kira bedeli de talep edemezsiniz.

Eğer bu bir kira aktiyse müvekkilinizin bugüne kadar niçin hiç bedel talep etmediği vs. ciddi soru işaretleri. Bir kişinin kiracı olduğunu iddia ettiği bir kişiden 4 yıl boyunca kira almamaya ses çıkarması ve hiçbir yasal işlem yapmaması takdir edersiniz ki hayatın doğal akışına uygun değil. O nedenle karşı taraf ne diyor diye sordum. Zira karşı taraftan kira bedeli talep ederseniz, karşı taraf da "ben kiracı değilim" derse, kiracı olduğunu ispat yükü size aittir.

Kiracı olmadığını iddia eden karşı taraf bu durumu nasıl açıklayacak derseniz, en basit örnek aranızda vedia akdi olduğunu iddia edebilir ki bu durumda da Bk 463/2 gereğince ücret istemenin söz konusu olduğunu yine sizin ispat etmeniz gerekecek diye düşünüyorum.