28-01-2010, 18:31
|
|
|
merhaba,
sınavı ben başından beri destekliyorum. hatta mevcut avukatlara da uygulanması gerektiğini düşünüyorum.
gelişmiş bir ülkede yaşamadığımız için zaten sınav gereklidir. almanya'da yaşıyor olsaydık zaten avukat olmak için başka yollardan geçmemiz gerekecekti.
şu an için tek çözüm sınavdır. düşünebiliyor musunuz bir ülkede hakim olamayacak bir kişinin avukat olabilmesinin vehametini.
ülkemizde avukat olmak için hukuk fakültesini bitirmenin dışında herhangi bir meziyete sahip olmak gerekmiyor. bu bizim hukuku algılayış şeklimizin sonucudur.
hak, hukuk, adalet, avukatlık o kadar önemsizdir ki bu ülkede; yargılamanın diğer iki sujesinden biri olabilmek için geçmeniz gereken herhangi bir sınava girmeniz bile gerekmez.
uzman doktor olabilmek için binlerce kişiyle yarışıp tus'u kazanmanız gerekirken; bir toplum için belki de sağlıktan daha önemli bir işlev gören adalet mekanizmasını -çoğu zaman- harekete geçiren avukat olmak için herhangi bir yeterliliğie sahip olmak gerekmez.
en önemlisi de hukuk fakültelerinden mezun bir kişinin herhangi bir mesleği yoktur. hukukçuluk diye bir meslek kolu yoktur. hukuk fakültesi hukuki düşünme biçimini, neyi nerede bulacağını vs. gösterir. eğer bir mesleğiniz olsun istiyorsanız fazladan çaba göstermeniz gerekir.
ve avukatlık kesinlikle bu çabanın gösterilmesini gerektiren bir meslektir. avukatlık her hukuk fakültesi mezununun yapamaması gereken bir meslektir.
umarım sınav bir an önce hazırlanır ve tüm meslek mensupları bu sınava tabi tutulur.
|