Mesajı Okuyun
Old 27-01-2010, 17:15   #4
Avukat Ali TÜRKER

Alıntı:
Yazan lawyer beyaz
20.12.2009 tarihinde yürürlüğe giren 5941 sayılı yasa; 3167 sayılı yasaya göre aleyhe olduğundan, suç tarihinde (2008 şubat) yürülükte olan 3167 sayılı yasanın 16/1 maddesine göre çek bedeli tutarı kadar adli para cezasına hükmedilen karara göre;
1- tüzel kişinin temsilcisi hakkında verilen adli para cezası yasalmıdır
2- kararda adli para cezası ödenmez ise hapis cezasına çevrilir şeklinde bir hüküm yok. eski kanun uygulanarak ceza verildi ama acaba yeni kanuna göre APC sı ödenmez ise artık hapis cezası yokmu
3- karar her iki taraf içinde kesinleşirse ve infaz edilirse, karşı taraf ile anlaşılır ödeme yapılır vs. yine de APC sını ödemek zorunda kalırmıyız?

forumdaki yazıları okudum ama cevap bulamadığım için bu kadar kapsamlı yazmak zorunda kaldım.

Sayın Av.Ayşegül Özbek hanımefendinin 1., 2. ve 3. cevaplarına katılıyorum.
Ne var ki üçüncü sorunuzda karar her iki taraf için de kesinleşirse ve infaz edilirse demişsiniz. Buradan çıkan sonuç, karşılıksız çek nedeniyle ceza mahkemesinin infazı mıdır yoksa alacağın tahsili midir doğrusu tam anlayamadım.
Eğer cezanın infazından bahsediyorsanız, mahkeme kararından sonra hazineye irat olmuş bir ceza gelirinin istirdadı söz konusu olmayacaktır. Mahkemenin tayin ettiği çek bedeli kadar parayı hükümlü ifa etmiş ise sonradan anlaşan tarafların bu parayı geri almaları mümkün değildir.
Ancak mahkemece tayin edilen sonuç ceza infaz edilmeden, taraflar anlaşır, çek borcu fer'ileri ile yasanın aradığı ve Ayşegül Hanımefendinin belirttiği biçimde ödenmiş olur ise (3167 sayılı yasanın 8. maddesinde öngörülen düzeltme süresi içinde) bu kez hüküm kesinleşse de, hükmedilen ceza şikayetten vazgeçme nedeniyle tüm sonuçlarıyla ortadan kalkacaktır.
İyi çalışmalar dilerim.