Mesajı Okuyun
Old 26-01-2010, 20:02   #2
av.ilker bulan

 
Varsayılan

değerli meslekdaşım;
tarım bağ-kur sigortalılığının tespitine ilişkin davalarda davalı sgk'ya devredilen bağ-kur genel müdürlüğü olmalıdır. 1983 yılında çıkarılan 2926 sayılı yasa ile tarım alanında kendi nam ve hesabına çalışanların sosyal güvenliklerinin sağlanması amaçlanmış ve bu yasanın 2. maddesiyle 22 yaşını dolduran erkeklerin bu yasaya göre sigortalı sayılacağı hükme bağlandığı gibi, 5. maddesinde bu şekilde sigortalı olmak hak ve yükümlülüğünden vazgeçilemeyeceği; 9. maddesinde de bu yasaya göre sigortalı sayılanlardan sigortalılıklarının başladığı tarihten itibaren 3 ay içinde kuruma tescil ve kayıtlarını yaptırmayanların tescil işlemlerinin re'sen yapılacağı belirtilmiştir.diğer yandan, yasanın 36. maddesinde, kurumun prim alacaklarının Bakanlar Kurulu kararı ile ürün bedellerinden tevkif suretiyle de tahsil edilebileceği hükme bağlanmış ve Bakanlar Kurulunun 1993/438-4 sayılı kararı ile de bu yönde uygulama 1994 yılından itibaren başlamıştır.
ilk açılan davalarda yerel mahkemeler ve Yargıtay, teslim edilen üründen yapılan ilk prim tevkifatının bağ-kur'a intikal tarihine göre sigortalılığın başlangıcına karar vermekte iken, davaların artması neticesinde her yıla ilişkin tevkifatı tek tek araştırıp, tevkifat yapılmayan seneleri dışarıda bırakarak karar verme yoluna gitmiştir.
sigortalılığın tespiti için öncelikle, prim tevkifatlarının bağ-kur'a intikalini gösterir belgeler gerekmektedir. tahsilat makbuzlarına dayanılarak ürünün teslim edildiği şirkete müzekkere yazılarak bu müzekker cevabı esas alınır. ziraat odası kaydı, tapu fotokopisi(icar senedi de olabilir), muhtarlıktan alınan, davacının geçimini çiftçilikten sağladığına dair ilmuhaber ve tanık beyanları( tarım kredi kooperatifi kayıtları gibi yan deliller de gerekebiliyor)yeterlidir.
ancak, benim açtığım davalar da davacılar tütün üreticisiydi ve tekel'de ya da tütün şirketlerinde tevkifat kayıtları ve bunların kuruma intikalini gösterir makbuzlar mevcuttu. şeker pancarı üretiminde somut durum nedir bilemiyorum. umarım yardımım olmuştur.