Mesajı Okuyun
Old 25-01-2010, 21:44   #2
Av. Eugen Huber

 
Varsayılan Sayın meslektaşım

Öncelikle sizin de bildiğiniz üzere bir taşınmazın hukuki olarak iktisab edilebilmesi için pay devrinin tapuda yapılması gerekmektedir. Sizin anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla müteveffa alıcı, parayı ödüyor ancak taşınmaz, satıcı tarafından alıcı adına tesçil ettirilmiyor. "Tesçil ettiremeden ölmüş" diyorsunuz.
Bir taşınmazın tesçil dışı iktisabı istisnai hallerini (haciz,istimlak,işgal, vs..) kanun belirtmiştir. Burada böyle bir durum söz konusu değildir. Olayınızda taşınmaz, müteveffanın adına değil de eşinin adına tesçil ettiriliyor.
Burada tenkis hükümlerinin de uygulanması mümkün görünmemektedir. Zira tenkis , saklı payı bertaraf etmeye yönelik sağlararası veyahut da ölüme bağlı tasarrufları, mahfuz hisse oranına çekmeye (yani kanunda yazılı saklı payları kurtarmaya) yönelik yenilik doğurucu bir kurumdur. Oysa olayınızda müteveffanın, böyle bir iradi işlemi mevcut değil ki saklı pay sahibi mirasçılar tenkis talebinde bulunabilsin.
Belki "muaraza yoluyla tapu iptal" davası açılabilir. Bence siz, tapu iptal ve özellikle muaraza yoluyla tapu iptal davalarını bir araştırın derim. Başarılar dilerim.