24-01-2010, 20:26
|
#6
|
|
1-icra hukuk mahkemesinde açılacak davada ileri sürebileceğiniz talepler borcun olmadığı,talik edildiği yada zamanaşımına uğradığı yönünde olacaktır.Bunlara dair yazılı belge ibraz etmediğiniz sürece İTM de açılacak davadan olumlu sonuç alamayacağınız kanaatindeyim.
2-takip alacaklısı 3.kişi için ileri süreceğiniz defiler "mutlak defi" olmadığı sürece 3.kişinin yani bankanın iyiniyeti korunacaktır.
3-menfi tespit davası genel mahkemede ikame edilmelidir.tarafların tacir konumları ve dava konusu uyuşmazlığın ticaret kanununda yazılı çeklerden olması sebebiyle bu dava niteliği itibariyle mutlak ticari davalardandır.TTK 4 ve 5.mad.
Dolaysıyla borçlu olmadığınızın tespiti yönünde açılacak davayı ticaret mahkemesinde ikame etmeniz gerekiyor.
3-Bulunduğunuz yerde ticaret mahkemesi yok ise asliye hukuk mahkemesi davaya ticaret mahkemesi sıfatıyla bakacaktır.
4-davanın yanlış yerde açılmasından dolayı (ticaret mahkemesi yerine asliye hukukta..) iş bölümü itirazı ile karşılaşır ve bu talep mahkemece kabul görürse dosya gönderme kararı ile dosyayı görevli mahkemeye gönderecektir.Bu durumda yani gönderme kararı verilmesi halinde ise vekalet ücretine hükmedilmiyor.şu kadar ki vekalet ücretine hükmedilcek olsa dahi bu ücret maktu bir ücret olup, nisbi değildir.
5-Sonuç olarak ikame edeceğiniz davada çeke karşı ileri süreceğiniz borcun olmadığı yönündeki iddianın YAZILI BELGE İSPAT EDİLMESİ gerekli ve zorunludur.çekin hüküm ve kuvvetini ortadan kaldıracak nitelikte yazılı bir belge ibarz edemediğiniz takdirde davanın sizin lehinize sonuçlanması çok zor.
Dolayısıyla siz bu davayı açmadan evvel elinizde neler var öncelikle onların değerlendirmesini yapın.zira, ispat külfeti sizin üzerinizde ve işiniz oldukça zor.Bu nedenle eliniz kuvvetli değilse bu davaya girmeyin ve ödemeyi yapın derim.
saygılarımla
|