Mesajı Okuyun
Old 23-01-2010, 20:49   #2
atoss3

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.cgoksen
Değerli Meslektaşlarım.
Müvekkil basit yaralama suçundan yargılanmaktadır.Müştekinin kendisine sinkaflı sözler sarf etmesi neticesinde darp eylemini gerçekleştirmiştir.Ancak müvekkil karakol ifadesinde karşı taraf hakkında ne şikayetçi olduğunu ne de şikayetçi olmadığını ifade etmiştir.
İlk duruşmada sanık müdafii olarak bizde karşı taraftan sövmeden dolayı şikayetçiyiz dediğimiz takdirde nasıl bir usul izlenecektir.Hakim ek iddianame düzenlenmesi talebiyle dosyayı savcılığa mı intikal ettirir?
Bir de uzlaşmak istediğimiz takdirde bu husus şikayetimizle çelişir mi?
Yani uzlaşmak isteriz dediğimiz takdirde şiakeytimizden de vazgeçmiş mi oluruz?


Sayın meslektaşım, öncelikle duruşma sırasında müştekiden şikayetçi olduğunuzu belirtirseniz ve mahkemeden sanık hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmasını talep ederseniz muhtemelen mahkeme size "savcılığa kendiniz suç duyurusunda bulunun" diyecektir. çünkü mahkeme yargılama sırasında resen tespit edilen suçlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulması yönünde ara karar vermektedir. Sizin olayınızda müşteki "evet ben sanığa küfrettim" demedikçe mahkeme suç duyurusunda bulunmaz. bunun için kendiniz savcılığa suç duyurusunda bulunursanız, müşteki hakkında da soruşturma açılacaktır.
Müştekiyle uzlaşma talebiniz sizin müşteki hakkında şikayetçi olmanıza engel değildir. Uzlaşma yalnızca yargılaması yapılan davaya esas alınır. uzlaşma sağlanırsa ve müşteki şikayetinden vazgeçerse devam eden davada düşme kararı verilecektir. müşteki hakkında şikayette bulunursanız uzlaşmış olmanıza rağmen müşteki hakkında sövme eyleminden soruşturma yine devam edecektir. çünkü uzlaştığınız olay, sadece müvekkillinizin müştekiye yönelik darp eylemini kapsayacaktır. tabi diğer bir gerçek de müşteki hakkında şikayetçi olursanız, müştekinin de bu davada sizin uzlaşma talebinizi geri çevirmesine neden olacağı olgusudur. saygılarımla.