Mesajı Okuyun
Old 22-01-2010, 18:09   #4
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan unknownwriter
Bir kaç gün önce bir boşanma davası geldi. Bu boşanma davasında mahkeme boşanma kararı vermiştir. Durumu kısaca özetlemek gerekirse;

Müvekkil kocasının kendini dövdüğünden bahisle boşanma davası açmıştır.Açılan boşanma davasında müvekkilin halen oturduğu ve kocasının üzerine bulunan evin tapusu üzerine aile konutu şerhi düşülmüştür. Dava neticesinde davalı koca müvekkili dövdüğü için ağır kusurlu bulunmuş üzerine iki katlı ev bulunan koca 5.000 TL manevi 4.000 TL maddi tazminata ödemekle yükümlendirilmiştir.

Bu aşamada dosya tarafıma geldi. Elbetteki müvekkil tazminat açısından dosyayı temyiz etmemizi istiyor. Fakat başka bir problem bulunmaktadır. Sadece tazminat açısından dosyayı temyiz edersek verilen karar boşanma açısından kesinleşecektir. Boşanma açısından dosyanın kesinleşmiş olması halinde ise muhtemelen karşı taraf dosyaya başvururarak aile konutu şerhinin kaldırılmasını isteyecektir (Çünkü aile ortadan kalkmış olacaktır). Şu anda evin satışı için davalı taraf çeşitli girişimlerde bulunmakta ilan vs. vermektedir.

-Burada fikirlerinizi almak istediğim husus ; Boşanma davasının ferileri yönünden yani nafaka tazminat vs. yönünden dosyayı temyiz etmemiz halinde boşanma açısından karar kesinleştiği için aile konutu şerhi kaldırılır mı?Yada aile konutu şerhinin boşanma kararının feri hükümleri kesinleşene kadar kaldırılmaması yönünde mahkemeye başvuruda bulunsam nazara alınır mı?

-Boşanma kararını da temyiz edersek; dosyayı hiç yargıtaya göndermeden mahkeme boşanma talebi tarafımızdan geldiği için kendi kendine boşanma açısından temyizi kabil değildir diyebilir mi?

Saygılarımla


Hükmün boşanmaya ilişkin kısmı temyiz edilmeyip, nafaka ve tazminata ilişkin kısımları temyiz edilirse; boşanmaya ilişkin kısım kesinleşir. Bu nedenle benden önce yanıt veren üyelere katılmıyorum. Dolayısıyla istek halinde aile konutu şerhi kaldırılır.

Alıntı:
Yada aile konutu şerhinin boşanma kararının feri hükümleri kesinleşene kadar kaldırılmaması yönünde mahkemeye başvuruda bulunsam nazara alınır mı?

Karar vermekle mahkeme dosyadan elini çektiği için, yeni bir karar verememelidir.

Alıntı:
Boşanma kararını da temyiz edersek; dosyayı hiç yargıtaya göndermeden mahkeme boşanma talebi tarafımızdan geldiği için kendi kendine boşanma açısından temyizi kabil değildir diyebilir mi

Mahkemenin buna yetkisi yoktur. Ancak temyiz edebilmeniz için hukuki yararınız bulunmalıdır. Değilse aşağıya alıntısını yaptığım maddedeki yaptırımla karşılaşırsınız.

Alıntı:
MADDE 422 - (Değişik: 5728 - 23.1.2008 / m.20) Kötüniyetli davalı veya hiçbir hakkı olmadığı halde dava açan taraf, yargılama giderlerinden başka, diğer tarafın vekiliyle aralarında kararlaştırılan vekalet ücretinin tamamı veya bir kısmını ödemeye mahkum edilebilir. Vekalet ücretinin miktarı hakkında uyuşmazlık çıkması veya mahkemece miktarının fahiş bulunması halinde, bu miktar doğrudan mahkemece takdir olunur.

Kötüniyet sahibi davalı veya hiçbir hakkı olmadığı halde dava açan tarafa ayrıca mahkemece beşyüz Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Bu hallere vekil sebebiyet vermiş ise idari para cezası vekil hakkında uygulanır