Mesajı Okuyun
Old 22-01-2010, 16:49   #3
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Engin
Sayın avukat601983;

Anonim şirketlerde "çıkma" kavramına yer olmamakla beraber ilişiğin kesilmesi ancak "pay sahipliğinin devri" ile mümkündür. Şirketin diğer pay sahiplerine yahut üçüncü şahıslara pay devri mümkündür. Somut durumda hiçbir pay sahibine ulaşılamadığına göre, "tevdi mahalli tayini" (bkz: http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=341 ) bir yol olarak düşünülebilir ve arkadaşınızın babası payını devredecek kimse/merci bulamadığından dolayı sulh hukuk mahkemesinin belirleyeceği bir bankaya payını devredebilir kanaatindeyim. Saygılarımla..


Sayın meslektaşım,
Şirket ortağı -bu olay bakımından- payını tevdi mahalline bırakamaz diye düşünüyorum. Ortaklığın sadece bir hak değil yükümlülükler de içerdiği düşünüldüğünde ve esasen diğer ortakların ve de A.Ş. tüzel kişiliğinin, bir diğer şirket ortağına ait bir payı almak zorunda olmadıkları hesaba katıldığında tevdi mahalli tayini istemek için gerekli olan koşulların da somut olay bakımından oluşmadığını belirtmek gerekir diye düşünüyorum.

Olaydaki kişi Hamiline hisse sahibi olan bir ortak olsaydı zaten soru soranın sıkıntısı olmazdı. Hisse senedini yırtıp atardı... Belli ki şirket ortaklığı nama kayıtlı... Bu itibarla bu yönden de tevdi mahalli imkansızdır diye düşünüyorum.