|
|
|
|
Sayın Meslektaşlarım,
Müvekkil anonim şirketin bir önceki yönetim kurulu üyesi, yönetim kurulu kararı ve şirket ana sözleşmesinde değişiklik olmaksızın şirket adına kayıtlı taşınmazların alım-satımına ilişkin diğer yönetim kurulu üyesine yetki veriyor. O da gelinine muvazaalı olarak şirket adına kayıtlı değerli bir taşınmazı 2002 yılında satıyor. Taşınmazın en son maliki, satış bedelinin bir kısmını yönetim kurulu üyesinin oğlunun hesabına yatırıyor. Şu anda bu taşınmaz iyiniyetli 3.kişi adına kayıtlı. Şirket kayıtlarına giren taşınmazın satışıyla ilgili herhangi bir para da söz konusu değil. Öncelikle Sayın Dikici'nin vereceği cevabı merak etmekle şunu sormak istiyorum:
1-Anonim şirketlerde taşınmaz-alım satımına ilişkin yönetim kurulu başkanına yetki verilmeden, yönetim kurulu başkanı bir başkasını yetkilendirebilir mi?
2-Yönetim kurulu başkanının verdiği vekaleti geçerli sayarsak yönetim kurulu kararı olmaksızın yapılan şirket adına kayıtl taşınmazın satışı geçerli midir?
3-Yukarıdaki soruların devamı olarak tapu-iptal davası açsam kazanma şansım var mıdır?
Saygılar...
|
|
 |
|
 |
|
Sayın TRINTY,
Benim düşünceme göre;
1. Yönetim kurulu, yetkisini ana sözleşmeden ya da genel kuruldan alır. Ana sözleşmede taşınmaz satışına dair bir hüküm varsa Yönetim Kurulu taşınmazı -kural olarak- satabilir. (TTK.542'nin atfı temelinde TTK. 317 ve 321) Yönetim Kurulu üyelerinden birisine temsil yetkisini devredebilir. (TTK.319/1) Keza TTK.319/2'ye göre Ana sözleşme veya Genel Kurul kararı ile Yönetim Kurulunun yetkisinin bir kısmını ya da hepsini Müdürlere de devretme yetkisi tanınmış olabilir. Bütün bunlardan çıkan sonuç, -kural olarak- ana sözleşme veya genel kurul kararıyla izin verilmiş ise Yönetim kurulu başkanı murahhas üye sıfatıyla şirketi temsil edebilir ve keza aynı şekilde yetki verilmiş ise murahhas üye de bir başka üyeye yetkisiin bir kısmını terk edebilir.
2. TTK.542 atfı ile TTK.321. maddeye göre, Yönetim Kurulu, şirket amaç ve konusu dairesinde olmak kaydı ile her konuda şirketi temsil hakkına sahiptir. Bu kapsama taşınmazlar da -kural olarak- girer. Ancak THS TTK şerhimizde de yer alan
http://www.turkhukuksitesi.com/serh.php?did=3612 Yargıtay kararına göre, taşınmaz şirketin faaliyetini yürüttüğü tek taşınmaz ise bu taşınmazın satışı için ana sözleşmedeki yetki yeterli olmaz, ayrıca özel olarak genel kurul tarafından TTK.388. maddesinde zikredilen nisaplarla karar ve yetki verilmiş olması gerekir. Bu itibarla söz konusu Yargıtay Kararına göre, satılan şirketin tek taşınmazı ise, işlem yetki aşılarak yapılmış sayılır.
3. 1 ve 2. de yer verilen hususlara uymak kaydıyla yine -kural olarak- Tapu iptal davası açabilirsiniz ve tapu iptal davasının koşulları varsa iptal de edilebilir. Ancak iyi niyetli malikin durumu bu halden müstesnadır. Böyle bir durumda her koşulda müdürn sorumluluğuna gidilebilir.