Mesajı Okuyun
Old 20-01-2010, 13:39   #5
Adli Tip

Alıntı:
Yazan Avsibel
Sayın meslektaşlarım işçi gerçekte taşeronun işçisi olduğu halde asıl işveren tarafından sigortalanmıştır. Taşeron gerçek kişi olup vergi kaydı yoktur ve başka bir şirketde sigortalı çalışıyor görünmektedir.Tazminat davasında meydana gelen iş kazasından dolayı asıl işverenin sorumlu olduğunu kanıtlayan bir yargıtay kararı arıyorum.Ayrıca arada muvazaalı bir işlem olduğu düşünülürse asıl işveren işçi taşeronun işçisiydi fakat ben sigortalı gösterdim diyebilir mi değerli görüşlerinizi bekliyorum.SAYGILARIMA

Sayın Avsibel;

Tazminat yönünden zaten asıl işveren ve alt işveren birlikte müteselsil sorumludur. Bu açıdan, tazminat davasında yapabileceğiniz bir şey yok. İşçi dilediği işverenden talepte bulunabilir. (Ki görünürde zaten tek bir işveren var.)
Ancak dava aleyhinize sonuçlandığınırsa, yapılan ödemeyi alt işveren olduğunu belirttiğiniz kişiye rücu etmenin mümkün olup olamayacağı o şamada değerlendirilebilir.

Son cümlenizle ilgili olarak da, "asıl işveren işçi taşeronun işçisiydi fakat ben sigortalı gösterdim" demenin "kimse kendi muvazzasından yararlanamaz" ilkesi doğrultusunda, lehinize bir savunma olmayacağını belirtebiliriz.

Saygılar,