Mesajı Okuyun
Old 19-01-2010, 15:30   #90
Engin YILMAZ

 
Varsayılan

Avukatlığı serbest meslek olduğunu unutmadan konuşmak istiyorum. Kimseyi benden hizmet satın alması için zorunlu tutamadıkça neyin sınavı anlamıyorum bu.
Yurt dışında ciddi avukatlık sınavları var fakat bu sınavlar öncesinde ciddi staj eğitimden geçiyorlar. Örneğin Fransa'da staj için fakülteden sonra uygulamanın (bunun içine büro düzeninden müvekkile iletişime, kalemle ilişkilerden dilekçe tekniğine kadar her şey giriyor) öğretildiği okullara gidiliyor, keza Almanya ve Avusturya'da da çok ciddi bir staj süreci var. Şimdi bütün bunlardan sonra en iyi staj eğitimini verdiğine inandığım Ankara Barosu bile bu standartlara yaklaşamaz iken ne sınavı? Sınavda bazı şeyleri istemek için bazı şeylerin verilmesi lazım.
Ha benim bahsettiğim avukatlık sınavı, buradaki olay çok daha vahim.
Öncelikle hukukçuluk diye bir meslek yok, dolayısıyla bu 3. senede yapılacak sınavın tamamiyle öğretimle alakalı olduğunu ortaya çıkarır. E o zaman neden derlerden tek tek sınava giriyoruz? Toptan bu sınava girilsin olsun bitsin, ya da derslerden tek tek sınav var iken bu sınavı getirmeye çalışmasın hiç kimse. Hakimlik ve savcılık zaten sınavla oluyor.