|
Savcı Avcı, savcılara süper yetki istedi
HSYK kararıyla İzmir'den Kars' atanan savcı Gültekin Avcı, yolsuzlukların tam anlamı ile aydınlatılabilmesinin "süper yetkili savı gruplarıyla" mümkün olacağını ileri sürdü
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla Kars Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğine atanan İzmir Bayındır Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı, yolsuzlukların tam anlamıyla aydınlatılabilmesi için TBMM'de ''süper yetkili özel savcı gruplarının'' oluşturulması gerektiğini savundu.
Gültekin Avcı, Beyoğlu'ndaki Bilim Sanat Felsefe Akademisi binasında düzenlediği basın toplantısında, yazdığı ''Karanlık İlişkiler'', ''Doğu'nun İstilası'' ve ''Medeniyetler Savaşı'na Doğru'' adlı kitapların, birilerini rahatsız ettiğini söyledi. İzmir'den Kars'a tayin edildiğini belirten Avcı, 15 yıllık mesleğini orada sürdüreceğini kaydetti.
Türkiye'de ''Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bir tabu olduğunu ve herkesin ondan korktuğunu'' ileri süren Avcı, TSK'nın da yargının da eleştirilebileceğini, çünkü eleştirilen kurumların kendilerini geliştirebileceklerini bildirdi. Avcı, tabulardan korkmamak gerektiğine işaret ederek, asker ve devlet adamı, kim olursa olsun adaleti çiğneyenlerin cezalandırılması gerektiğini vurguladı.
Şemdinli iddianamesinden dolayı savcı Ferhat Sarıkaya'nın görevinden ihraç edilmesi kararını eleştiren Avcı, Şemdinli olayının, Türkiye'de savcılar açısından ordu birimleri aleyhine soruşturma yürütmenin ne denli zor olduğunu gösterdiğini savundu.
Danıştay saldırısının ise fevkalade organize bir operasyon olduğunu öne süren Avcı, bunun, Türkiye'nin demokratikleşmesi ile istikrar ve AB sürecine indirilmiş bir darbe olduğunu söyledi. Avcı, demokratik cumhuriyeti koruma ve kollama görevini, cumhuriyet savcıları ve yargı mensuplarının yaptığını vurgulayarak, ''Yolsuzlukların tam manasıyla aydınlatılabilmesi için TBMM'de süper yetkili özel savcı gruplarının teşkil edilmesi gerektiğini düşünüyorum'' diye konuştu.
-''ORDU, KORKULAN KURUM OLMAKTAN ÇIKARILMALI''-
TSK ve Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması ve askeri istihbarat birimlerinin sivil otoriteyle bağlantı içinde olması gerektiğini savunan Avcı, ordunun korkulan bir kurum olmaktan çıkarılması gerektiğini kaydetti. Avcı, ''ordunun sivil otoriteye bağlı istihbarat birimleri tarafından izlenmesi, jandarma teşkilatının ya organik olarak Genelkurmay ile bağlantısının koparılması veya tasfiye edilmesi gerektiğini'' ileri sürdü.
Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'nın emri olmadan Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının hiçbir açıklama yapmamaları gerektiğini ileri süren Avcı, ordunun kışlaya ve asli görevlerine dönmesinin daha doğru olduğunu iddia etti.
Avcı, ''TSK'nın İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi; 'Durumdan vazife çıkarmak, Cumhuriyeti korumak ve kollamak' derhal kaldırılmalı'' diye konuştu. Askeri yargının disiplin mahkemeleri dışında kaldırılması, TSK mensuplarının cumhuriyet savcıları tarafından soruşturulabilmelerinin önünün açılması gerektiğini kaydeden Avcı, siyasal otoritenin, Genelkurmay Başkanı seçiminde ve Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) yetkili bir konuma getirilmesi gerektiğini ileri sürdü.
Başbakan'ın istemediği kişinin Genelkurmay Başkanı ya da kuvvet komutanı olmaması, YAŞ ile HSYK kararlarının yargı denetimine açılması gerektiğini de iddia eden Avcı, ''MİT'in, askeri yapısından arındırılması, askeri istihbarat birimleri ve Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı üzerinde sivil denetimciler bulunması gerektiğini'' öne sürdü.
AA
|