Mesajı Okuyun
Old 15-01-2010, 19:05   #7
Muhsin KOÇAK

Alıntı:
Yazan Av. Derya Cin
"İdari para cezalarının, Kuruma itiraz ve yargı yoluna başvurulmaksızın tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde ödenmesi halinde, bunun dörtte üçü tahsil edilir. Peşin ödeme, idari para cezalarına karşı Kuruma itiraz etme veya yargı yoluna başvurma hakkını etkilemez. Ancak, Kurumca itirazın reddedilmesi veya mahkemece Kurum lehine karar verilmesi halinde, daha önce tahsil edilmemiş olan dörtte birlik ceza tutarı, 80 inci madde hükmü de dikkate alınarak tahsil edilir. "

Muhsin Bey, itiraz edilmeme şartına bağlandı ise peşin ödeme neden itiraz ve yargı yoluna başvrma hakkını etkilemiyor? Ya da şöyle mi diyelim itiraz edeceğim için zaten her türlü red halinde 1/4 ü tahsil edileceğinden itiraz aşamasında herhangi bir ödeme yapmam anlamsız mı oluyor? Kaldı ki kısmi itiraz yaparken, kurum kabul ettiğim cezanın peşin ödemesini indirimli alır mı acaba

Konuyu uzattığımın farkındayım ancak müvekkili zarara uğratmak istemiyorum. İndirimden yararlanarak yapabileceğim bi işlem olup olmadığını anlamaya calsııyorum. Saygılarımla,

Derya Hanım,
kanun maddesinden anladığım ve bir önceki yazımlarımda da belirttiğim üzere, indirim itiraz edilmeme şartına bağlanmış, ya itraz etmeden dörtte üçünü öde ya da itiraz edersen ve haksız çıkarsan tamamını alırım demektir. buradan şunu da anlamak mümkün itiraz ile birlikte ödeme yapılmak istenmesi durumunda kurumun indirimi kabul etmemesi gerekir diye düşünüyorum, zira itiraz ya da yargı yolunun tercih edilmesi indirimden yararlanma şartını ortadan kaldıracağı için indirimli tahsili de kabul etmemesi gerek, ki devlet tahsili kısmi de olsa reddetmediği için itirazın yersiz veya ikame edilecek davanın reddi halinde geri kalan dörtte bir tutarındaki alacağını da zaten kamu erkini kullanarak tahsil edecektir.

Kısacası, indirim şartından yararlanıp ödemede bulunmanız ve itirazın da aleyhinize sonuçlanması durumunda tamamı tahsil edilecektir, ancak müvekkilin yararı; süresinde ödenen 3/4 lük kısmı için dedğil de ödenmeyen bakiye alacak için faiz uygulayabilecektir, her ne kadar ben cezaya ceza uygulanmaz diyorsam da kanun maddesinde öngörüldüğü için uygulanacaktır, umarım meslektaşlarımızdan biri açacak olan bu yöndeki davada anayasaya aykırılık iddiasını ileri sürer ve mahkeme de ciddi bulup anayasa mahkemesine götürür konuyu.

iyi çalışmalar diliyorum