Mesajı Okuyun
Old 15-01-2010, 18:43   #2
umutlaw

 
Varsayılan

[/quote]

Bu kişi bu çalışması için Hizmet Tespiti Davası açabilir mi? İzinsiz çalışmış olması buna engel oluşturur mu?[/quote]



Hizmet Tespit davasi acabilir ancak oturumu olmadigi icin kesin olarak sinir disi problemi ile karsilasacaktir.



Soyle ki, yabanci uyruklu kisinin bir kere calisani degil tam aksine kendisi yurt disindan T.C. temsilciliklerinde birinde veya yurt icin icisleri bakanligina dogrudan basvuruda bulunmasi gerekir bunun icin yurt disindan yapilan basvuruda sadece ilgili sirketin ismin verilmesi vize icin yeterli olacaktir sadece Turkiyeye geldiginde ve ikamet tezkeresi almak istediginde sirket diger evraklarini ve bakanliktan gelen yaziyi yabancilar subesine teslim etmesi gerekir. Ote yandan yurt icinde yapilacak basvuruda ise yine yabanci uyruklu bu basvuruyu kendisi yapacaktir sadece ilisktki calisma izni formlari 4822 sayili kanun e bu dogrultuda duzenlenen yonetmelikler cer´cevesinde isveren tarafindan onaylanacaktir.

4822 sayili kanun cercevesinde yabanci uyruklu calisma izni yani calistigi yerde oturum ile calisma izni alacaktir ancak gerek sgk ile ilgili prim odemeleri ve yine is yasasindaki kanunlar bazinda tum haklarindan yasal olarak yararlanabilmektedir.

Soz konusu kisinin ne durumda oldugunu aciklamadiginzdan soyle bir yorum getirmek istiyorum:

Egerki hizmet tespit davasi acarsaniz tabi yasada duzenlenen bir cok yasal hak cercevesinde bunuda ispat edebilir ve davayida kazanabilirsiniz ancak eger bu dava isverene karsi acilacagindan emin olun ki isverende bos durmayip kisinin oturma izni olmadigina dair sikayet ederse kisininde Turkiyede herhangi bir gecerli vize veya pasaport suresi yoksa sinir disi edilir ve belli bir sure Turkiye sinirlarina girmesi yasaklanir.

Bilgilerinize.

Saygilarimla