15-01-2010, 18:25
|
|
|
Sayın Derya Cin
Kanunun 102 maddesinde aynen " Tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Kuruma ya da Kurumun ilgili hesaplarına yatırılır veya aynı süre içinde Kuruma itiraz edilebilir." ibaresi geçiyor buradan anlaşılması gereken, 15 gün içinde kuruma ödenmesi veya kuruma itiraz edilmesi, "veya" sözcüğünden önce kullanılan 15 günlük sürede ödeme açıklaması indirimden yararlanma şartını içerir. " veya" bağlacından sonra kuruma itiraz edilebilir açıklaması ise itirazın haksız yapılması durumunda bu indirimden yararlanışamayacağına ilişkin bir açıklama olduğunu düşünüyorum. bu nedenle bir yanılgıya meydan vermemek bakımından indirim, itiraz edilmeme şartına bağlanmıştır diye düşünüyorum.
itirazın reddi veya kararın aleyhte çıkması durumunda ödenmemiş olan 1/4 lük kısım tahsil cihetine gidilecektir. Ancak, idari paracezasına gecikme zammı öngören hükmün de anayasaya aykırı olduğuna inanıyorum zira verilen cezaya ayrıca ceza mahiyetinde bir ceza eklenemez. SGK'nun bu yöndeki düzenlemesi de kanımca anayasaya aykırıdır.
|