Mesajı Okuyun
Old 15-01-2010, 15:27   #1
Av. Derya Cin

Acil İdari Para Cezasına İtiraz

Merhabalar,

Acil bir konuda meslektaşlarımın görüşlerini rica ediyorum.

Müvekkilim LTD şirketine yapılan bir denetimde iki yabancı uyruklu şahsın sigortasız ve çalışma izinsiz çalıştırıldığına dair tespitte bulunulmuş ve şahıslar ülkelerine gönderilmiştir.

Müvekkilime SSK' dan idari para cezası tebliğ edilmiştir. Yabancı şahıslardan biri müvekkilimin müşterisi olup bu şahıs için idari para cezasına itiraz etmek istiyoruz. ilk aşamada itirazın m. 140 a göre SSK ya dilekçe ile yaplacağı aşikar.

Ancak burada benim öğrenmek istediklerim;

SSK'ya itiraz ile beraber dörtte bir indirimden yararlanmak adına, peşin ödemenin aynı 15 günlük sürede mi yapılması gerekiyor, yoksa SSK nın cevabının tebliğinden itibaren 15 gün sürede indirimli ödeme yapılabiliyor mu?

Kısmi itirazda bulunmam halinde diğer yabancı uyruklu şahıs için kesilen cezaya istinaden toplam cezanın yarısının dörtte üçünü mü ödemem gerekiyor?

Kanunda peşin ödemenin yapılmasının kanun yoluna başvurmaya engel olmadığı belirtilmiş. Ancak davanın aleyhe sonuçlanması halinde kalan dörtte birlik kısmın da alınacağı belirtilmiş.

Kısacası;

1. Direk SSK'ya itiraz dilekçemi verip (her ikisi için veya birisi için) hiçbir ödeme yapmamak mı?

2. SSK'ya süresinde itiraz ile beraber indirimden yararlanmak adına tüm cezanın dörtte üçünü mü ödemeliyim?

3. Yoksa kısmi itirazda bulunup hiçbir ödeme yapmayıp SSKnın cevabını mı beklemeliyim?

4. Ya da kısmi itirazla beraber kısmi ödeme mi yapmalıyım?

Son bir sorum olacak SSK'dan gelen idari para cezası ve 4857 sayılı kanundan dogan ceza dışında bu durum nedeniyle başka bir ceza gelecek mi acaba müvekkile

idari para cezaları hakkında pek tecrübem yok yardımlarınızı bekliyorum Teşekkürler...