|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan M.SERDAR DEMİRTAŞ |
 |
|
|
|
|
|
|
Sayın Aladağ dikkat ederseniz ben ; X ve Z'ye birlikte dava açılması gerektiğini söyledim.Elbette takas def'i X'e karşı ileri sürülebilecektir.Eğer bu kurum kullanılmazsa Z'ye yapılan ödemeden sonra neye dayanarak X'e dönüleceğini de siz açıklar mısınız.
|
|
 |
|
 |
|
Sayın meslektaşım,
Belirttiğiniz gibi takas defi karşı alacağa sahip olduğunuz kişiye yani somut olayda koşulları varsa X'e yöneltilebilir.
Bankaya yöneltilmesi hiçbir şekilde mümkün olamaz. Bankadan herhangi bir alacak yoktur. Cengiz Bey de sanıyorum bu temelde itiraz etti.
Bankaya yapılacak ödeme, verilen senette keşideci olunduğu içindir. Yani şeklen de olsa çek keşidecisi borçlu olduğu içindir. Hatır senedi, ancak kesin delil ile ispatlanabilir ve bu husus iyi niyetli hamil konumundaki bankayı bağlamaz. (TTK.599/1)
Keşidecinin, elindeki senedi X'e karşı mutlaka takas olarak ileri sürebilirsiniz ama Çek X'in elinde ise bu bir anlam ifade eder. Çek bankada iken X'e yönelteceğiniz takas definin bir manası olmaz. Eğer banka çek bedelini X'ten tahsile dip çeki X'e verirse takas defini ileri sürersiniz zaten.
Banka alacağını keşidecinden tahsil edince zaten çeki keşideciye verir.
O halde çeki keşide eden, bankanın kötüniyetli olduğunu ve bile bile zararına çeki elde ettiğini kesin delil ile ispatlayamadıkça, X'ten aldığı senedi X'e karşı icraya koymak dışında yapabileceği bir şey yoktur. (Diye düşünüyorum)