Mesajı Okuyun
Old 13-01-2010, 17:19   #2
Av. Şehper Ferda DEMİREL

Alıntı:
Yazan nanu
Selamlar,
Müvekkilim
Hakaretten dolayı Sulh Ceza Mahkemesince Adli Para Cezasına Çarptırıldıktan 2 sene sonra müşteki Manevi Tazminat Davası açmıştır.Benim bildiğime göre,hakaret davasının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde açılmalı diye hatırlıyorum.Müşteki ise iki yılı geçkin süre sonra,Sulh Ceza Mahkemesini delil göstererek müvekkilim aleyhinde manevi tazminat açmıştır.Acaba zamanaşımını öne sürebilirmiyiz.

İkinci sorum ise;karşılıklı hakarette her iki tarafa ceza verilir mi..Sadece merak ettiğimden sordum.Teşekkür ederim.

Tazminat davası konusu suç teşkil eden bir olay dayanak kılınarak açılıyorsa, tabi olduğu zamanaşımı süresi; ceza zamanaşımı kadardır, dolayısıyla muhtemelen süresi içindedir, siz yine de tarihleri ve tabi olunan ceza zamanaşımını inceleyin.

Karşılıklı hakarette ise hakim, taraflardan biri veya her ikisinin de cezasından indirim yapabileceği gibi; hiç ceza da vermeyebilir. (TCK.m.129/son)

Alıntı:

(3)
Hakaret suçunun karşılıklı olarak işlenmesi halinde, olayın mahiyetine göre, taraflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.

Saygılarımla.