13-01-2010, 00:20
|
|
|
Adli yardımdan kastınız, Baro tarafından tanınan adli yardım mı yoksa mahkemece verilen adli müzaharet kararı mıdır?
Eğer baroca sunulan adli yardım hizmeti ise, buna sadece avukatlık ücreti dahil olup, diğer tüm harçların davacı tarafından yatırılması gerekmektedir.
Mahkmece verilen adli yardım kararından söz ediyorsak burada genelde uygulama şu şekildedir:
Dava açılırken adli yardım talebinde bulunulur ve buna ilişkin belge de dosyaya sunulur. Dava nispi harca tabi ise, sadece maktu harç davacı tarafça yatırılır, nisbi harç yatırılmaz, ta ki mahkeme adli yardım talebini kabul edene kadar. Adli yardım talebi kabul edildikten sonra, artık davacı hiçbir harç ve yargılama giderlerine katılmaz. Buna karar harcı da dahildir. Adli yardımlı bir dava karara bağlandığı zaman mahkeme re'se taraflara kararı tebliğ eder. Böylece temyiz süresi normaldekinin aynı şekilde işlemeye başlar. Değişen hiçbir şey yoktur. Bu noktadan sonra kararı kesinleşmesinin, karar harcının davalı tarafından yatırılıp yatırılmaması ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.
Mahkeme, Harçlar Kanunu'na göre, davalıdan belirtilen harçların tahsil edilmesi için Vergi Dairesi'ne yazı yazarak, ilgili harcın tahsilini ister. Vergi Dairesi de, kamu alacağı niteliğindeki bu harcı davalıdan, Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkındaki Kanunu uyarınca tahsil eder.
|