Mesajı Okuyun
Old 12-01-2010, 14:26   #1
Mare Nostrum

Varsayılan Ölüm Aylığı,Emeklilik

Mesleğe yeni başlamış olmam ve yeterince pratik şansım olmaması dolayısıyla yardımlarınıza ihtiyaç duyuyorum sayın meslektaşlar. Sormak istediğim konu kayınvalidem ile ilgili ve biraz karmaşık bir durum(en azından benim için).

Kayınpederim 2.5 yıl kadar önce bir arkadaşının işinde sigortasız olarak çalışmaktaydı,tır şoförlüğü yapıyordu. Yine bir nakliyat sırasında aracın ufak tefek sorunlarıyla ilgilenmek için aracı tırların park ettiği bir alana çekiyor. Tırım arkasına geçip çalışırken arkadan başka bir tır kayınpederime çarpıp ölümüne sebebiyet veriyor. Çarpan kişiye karşı ceza davası yerel mahkemede sonuçlanıyor,karşı yan kusurlu bulunuyor,dosya temyiz aşamasında şu an. Tazminat davasıyla ilgili yargılama yerel mahkemede derdest.

Benim sormak istediğim ise daha çok iş hukuku ve sigorta alanıyla ilgili.
1-Öncelikle kayınvalidemin kayınpederimin ölümünden dolayı ölüm aylığı ve emekliliğinden pay alma hakkı var mı? Kayınvalidemin kendi emekliliği de var. Eğer hakkı varsa, bu alacağı miktarlar açılmış olan tazminat davasına olumsuz etki yapar mı?
2-Olay iş kazası ama bunla ilgili tespit yaptırılmadı. İş kazası tespiti için ilk önce sigortasız çalıştığı günlerin tespiti için dava mı açılmalı?
3-İş kazasının tespiti için SGK'ya başvurulması gerektiğini yine forumumuz sayesinde öğrendim ama hangi ile başvuru yapmalıyım onu bilmiyorum. Kaza Yalova'da oldu,kayınpederim Bartın'lı,ben ise mesleğimi İzmir'de icra ediyorum.
İzmir'deki SGK müdürlüğü'ne başvuru yapsam olur mu?