10-01-2010, 17:29
|
#2
|
|
Sayın Meslektaşım
Öncelikle soruyu tam anlayamadım. Anladım kadarıyla yanıtlamaya çalışayım. Amme alacağı diğer alacaklara garameten ortak olur. İşçi alacaklarının burada rüçhanlı alacağı bulunmamaktadır. Çünkü yasada sadece rehinli alacaklara ilişkin haklar saklı tutulmuştur. Rehinli alacaklarda dahi alacak gayrımenkulün veya aracın veya alacak konusunun aynından kaynaklanıyorsa öncelikle amme alacağı ödenir. Bu konuda 21.maddeyi incelemekte fayda var diye düşünüyorum. . İyi çalışmalar diliyorum.
(Amme alacaklarında rüçhan hakkı:
Madde 21 – Üçüncü şahıslar tarafından haczedilen mallar paraya çevrilmeden evvel o mal üzerine amme alacağı için de haciz konulursa bu alacak da hacze iştirak eder ve aralarında satış bedeli garameten taksim olunur.
(5479 Sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle eklenen cümle. Yürürlük;08.04.2006) Genel bütçeye gelir kaydedilen vergi, resim, harç ile vergi cezaları ve bunlara bağlı zam ve faizler için tatbik edilen hacizlerde 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 268 inci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi hükmü uygulanmaz.
Rehinli alacaklıların hakları mahfuzdur. Ancak, gümrük resmi, bina ve arazi vergisi gibi eşya ve gayrimenkulün aynından doğan amme alacakları o eşya ve gayrimenkul bedelinden tahsilinde rehinli alacaklardan evvel gelir.
(5479 Sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişen fıkra. Yürürlük;08.04.2006)Borçlunun iflası, mirasın reddi ve terekenin resmi tasfiyeye tabi tutulması hallerinde amme alacakları imtiyazlı alacak olarak 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 206 ncı maddesinin üçüncü sırasında, bu sıranın önceliğini alan alacaklar da dahil olmak üzere tüm imtiyazlı alacaklar ile birlikte işleme tabi tutulur.)
|