08-01-2010, 23:05
|
|
|
nüfus tespit davası kararının vatandaşlık kazanmaya etkisi
Benim sorum biraz karışık ve uzunca,
Müvekkilim Türk vatandaşı 70 yaşında bir bayan. Ancak henüz çocukken ailesiyle Suriye ülkesine gidip oraya yerleşiyorlar ve orada Suriye vatandaşı biriyle evleniyor ve bu evlilikten 4 çocuğu oluyor. Bu arada Suriye vatandaşlığını da kazanıyor. Ancak müvekkilimin evliiği Türk makamlarınca bilinmediği için, Türkiye de halen bekar gözüküyor.
Müvekkilim, 4 çocuğunun Türk vatandaşı olmasını istiyordu. Ben de dava açarak, Vatandaşlık Kanunu'nda belirtilen "Türk anadan doğan veya Türk babadan olan herkes Türk'tür" maddesi gereğince, Türkiye'de kayıtlı olmayan 4 çocuğun müvekkilin çocukları olduğunun tespitini ve nüfusa çocukları olarak tescilini talep ettim. Mahkemece yaptırılan DNA testi sonucunda, haklı çıktık ve Mahkeme davamızı kısmen kabul ederek 4 çocuğun müvekkilin çocukları olduğunun tespitine, nüfusa tescil işleminin ise idari bir işlem olduğu ve idareyi zorlayıcı işlem yapılamayacağı gerekçesiyle, nüfusa tescil talebimizi reddetti.
Bu durumda; tespit kararını da ekleyerek, İçişleri Bakanlığı'na müvekkilin 4 çocuğunun nüfusa kaydedilmesi ve dolayısıyla vatandaşlığa alınması için müracaatta bulunmayı, 60 gün içinde cevap gelmezse, zımni red ilkesi gereği İdare Mahkemesi'nde söz konusu işlemin iptali için dava açmayı düşünüyorum.
Sizce ne yapmalıyım? Şimdiden vereceğiniz cevaplar ve ilginiz için teşekkür ederim. iyi çalışmalar.
|