Mesajı Okuyun
Old 08-01-2010, 13:34   #2
Av.Özgür KARABULUT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan ozgurco
Bir borç nedeniyle alacaklı borçlu aleyhine icra takibi başlatmıştır. Alacaklı borçlunun adresinde kardeşine ait inekleri haczetmiştir. Ayrıca borçlunun babasınının da icra kefili olduğunu haciz tutanağıyla tutanak altına almıştır. Alacaklı İcra kefilliğine ilişkin prosedürü uygulamadan ve borçlunun babasının cahilliğinden de yararlanarak haricen yapılan bir protokol ile babasına ait traktörü teminat olarak almıştır. Daha sonra borçlu sulh hukuk mahkemesinde menfi tespit davası açmış ve satışın durması maksadıyla borca yeter miktarda teminat yatırmıştır.

Sorumlarım:
1)Borçlunun kardeşinin açtığı istihkak davası, borçlu teminat yatırdığı için, davanın konusu kalmaması nedeniyle düşer mi?
2)İstihkak davasının davanın konusuz kalması nedeniyle düşmesi halinde hakim alacaklı aleyhine kötüniyet tazminatına hükmedilebilir mi?
3)Kötüniyet tazminatının talep edilmemiş olması halinde hakim ne yönde karar verecektir? Teminatın yatırılmasıyla nedniyle "konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına" şeklinde yargıtay kararı bulamadım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Merhabalar;

Verdiğiniz bilgiler ışığında;

1 - İstihkak davasının konusuz kalması, haczin düşmesiyle ya da istihkak iddiasına konu malların telef olmasıyla mümkündür. Menfi tespit davası ile istihkak davasının ilişkilendirilmesi bence mümkün değildir. Bu nedenle istihkak davasının sürmesi gerektiğini düşünüyorum (Böyle olunca ilk sorunuzun cevabı hayır oluyor).

Hal böyle olunca 2. ve 3. sorularınızın da konusu kalmadığından cevap verilmesine yer olmadığı sonucu ortaya çıkıyor .

Saygılarımla...