06-01-2010, 21:00
|
#18
|
|
[quote=Av.Şenel DELİGÖZ]Çek mahkumiyeti ile ilgili karar kesinleşmemiş ise temyiz yoluna bayşvurabilirsiniz. Ancak, karar kesinleşmiş ise yazılı emir yoluna gitmenizi öneririm.
Yürürlükten kaldırılan 1412 sayılı Ceza Yargılama Yasasının 343. maddesinde, Yargıtay denetiminden geçmeksizin kesinleşen karar ve hükümlere karşı gidilebilen ve yasa (hukuk) yararı temeline dayanan, <yazılı emirle bozma> denilen olağandışı (olağanüstü) bir yasayolu bulunmaktaydı. 5271 Sayılı Ceza Yargılama Yasasında da bu korunmuştur.
5271 sayılı Ceza Yargılama Yasasının 309.maddesinde yer alan <Kanun yararına Bozma> istinaf ve temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşen karar ve hükümlere karşı başvurulan olağandışı (olağanüstü) bir yasa yoludur.
Yasa yararına bozma yolu, yasaların eşit olarak daha doğrusu, aynı (tek) biçimde uygulanmasını sağlamak için salt yasa yararına benimsenmiş olağanüstü bir yasa yoludur. Bu nedenle çarpıcı hukuki aykırılıklara konu edilebilecek sıra dışı bir yasa yoludur. "
5271 SY m. 309-310 uyarınca Kanun yararına bozma, Adalet Bakanlığı ya da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca kullanılacak bir yol...
|