Mesajı Okuyun
Old 06-01-2010, 13:05   #6
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Adli Tip
Doğru düşünüyorsunuz. İşçi 10 gün içinde başvursa da başvurmasa da, işveren işçiyi işe başlatsa da başlatmasa da yargılama giderleri ödenecektir. Kararın kesinleşmesiyle birlikte tereddütsüz talep edebilirsiniz.

Saygılar,

Ben mesajımda yargılama giderlerinin ilamlı ya da ilamsız takiple talep edilmesi yönünde bir şey yazmadım. Sorunun, takip şeklinden ziyade, kesinleşmeyle ve işverenin işçinin başvurusuna cevabını beklemeye gerek olup olmadığıyla ilgili olduğunu düşünmüştüm.

Neticede ben de yargılama giderlerinin ilamlı takiple talep edilebileceğini düşünüyorum.

Diğer yandan yargılama giderlerinin talep edilebilmesi için kesinleşmenin aranması gerektiğini düşünüyorum.

Zira Kanun, " İşçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır." ifadesiyle, işe iade kararının kesinleşmeden icra edilemeyeceğini belirtmiş. Öte yandan işe iade davası bir TESPİT davasıdır.

Yargılama gideri, asıl hükmün ferisidir. Mahkeme kararı henüz talep hakkı vermiyorken, hükümdeki yargılama gideri de talep edilememelidir.

Benim, yargılama giderleri için karar kesinleşmeden yapılan ilamlı takiplerle ilgili şikayetlerimde olumlu sonuç aldıklarım olmuştu.

12. HD kararını isabetli bulmuyorum.

Bu itibarla, mesajımdaki "tereddütsüz talep edebilirsiniz" ifadesi de tesadüfi değildir. Kararın kesinleşmesinden önde yapılacak taleplerde bir kere daha düşünülmelidir bence.