Mesajı Okuyun
Old 05-01-2010, 11:05   #63
altınaslı

 
Varsayılan

Herkese merhaba,
Öncelikle getirilmeye çalışılan HUS'un, tıp alanında yapılan TUS ile bir benzerliğinin olmadığını belirtmek istiyorum. Neden derseniz:
1. TUS'u geçemeyen aday en azından hekim olabilmekte ve mesleğini icra edebilmekte, sadece belli bir tıp dalında uzmanlaşamamaktadır. HUS ise fakültenin 3. yılında, yani fakülte henüz bitmeden yapılan bir sınavdır. Dolayısıyla öğrenci HUS'u geçemezse sadece ve sadece 'katip' olabilmektedir.
2. Tıp fakültesini bitiren aday, TUS'a girip girmemekte serbesttir. Başka bir deyişle uzmanlaşmak kendi ihtiyarındadır. Oysa HUS'a hukuk fakültesi öğrencilerinin girmesi mecburidir.
3. HUS'u geçen aday herhangi bir uzmanlık sahibi olamamakta, yalnız hukukçular için açılan hakimlik, uzmanlık sınvalarına girmeye hak kazanmaktadır.
4. Bundan önceki YÖK döneminde hukuk fakültelerinin 5 yıl olması konuşulurken, şimdi açılan onlarca hukuk fakültesinin içinin boşaltılması planlanıyor.
5. Bunun dışında bir de HUS'un yazılı bir sınav olması gündemde, hatta bir mülakat yapılması konuşuluyor. Bu durumda sınavdan kimlerin geçeceği ve kimlerin kalacağı sınav yapılmadan belli olacak demektir.
6. Bir de sınavın yapılma usulüne Barolardan itiraz gelmesini bekliyorum. Barolar avukatlık sınavını yapma aşamasına gelmişken şimdi o bile ellerinden alınabilir.
7. Son olarak kişisel görüşüm: HUS hayata geçecek bir proje değil. En azından bu haliyle tam bir hayal kırıklığı yaratacağa benziyor. Ancak HUS bu içler acısı haliyle kabul edilecek olursa, bu durum patır patır açılan hukuk fakültelerinin patır patır kapanması demektir. Bu kadar hukukçuya ihtiyacın yoksa sayın YÖK, sayın TBMM neden kanunla bu kadar çok hukuk fakültesi kurulmasına göz yumdun diye sorarlar!