04-01-2010, 19:57
|
#58
|
|
HUS Hukukta Uzmanlık Sınavı
Gelelim asıl konumuza;
Yukarıda da ifade ettiğim gibi insanlara bir mesleki konuda diploma verdikten sonra o insanı sen bu mesleği ifa edebilirmisin diye sınava sokmak bana yanlış geliyor.
Öncelikle sorunun kaynağına inmemiz gerekiyor:
Sorun avukat sayısının fazlalığı veya yetiştirilen avukatların yetersiz olması mı? Hangisine evet derseniz deyin bunun sorumlusu o avukatlar değildir. Sistemdir.
Bir soru daha sorayım: Türkiye'de neden hakim açığı hiç kapanmaz? Bunun sorumlusu kim?
Arkadaşlar burada temel sorun yaranın kaynağını bulmakta. Bence şu aşamada en doğru düzenlemelerden birisi hukukçuların müdahale alanını genişletmektir. Bu genişletme hem fiili hem de ekonomik olmalıdır.
Fiili genişletme avukatlara savunmanın 3 lü ayağından biri olarak delil toplama vb haklar sağlanmalıdır. Savcının hakları ne ise avukat da aynı haklara sahip olmalıdır. Hatta fazlasına.
Ekonomik olarak baktığımızda:
Anımsarsanız yeni avukatlık yasası ile belli bir miktarın üzerinde sermayesi bulunan şirketler ile belli (anımsadığın kadarı ile 100) sayı üzerindeki kooperatiflere avukatla sözleşme yapma zorunluluğu getirildi. Bu hayata geçmedi. Kooperatifler üye sayısını 99 da tutuyor gerek görürse 2. kooperatif kuruyorlar. Aş ler açısından ise çoğunun sermayesi 5.000 Tl. ve yasanın uygulanması sürekli erteleniyordu. Son durumu bilmiyorum. Burada ciro kıstasının ve yeterli denetimin gündeme getirilmesi gerekir.
Ülkemizde insanlar avukata verilen parayı boşa giden para olarak görüyorlar. Paralarını alma umudu bittiğinde avukata gidiyorlar. Halbuki hukuki ilişkiler baştan düzgün kurulsa insanlar dava veya icra için avukatlara bu kadar başvurmak zorunda kalmaz. Mahkemelerin işi de hafifler.
Benim önerim tüm sözleşmelerin tarafların avukatları aracılığı ile düzenlenmesi gererektiği şeklinde bir düzenlemedir.
İlk bakışta bu öneri avukatların çıkarına gibi gözükse de tüm toplumun çıkarınadır. Hukukçular tarafından düzenlene sözleşmede hükümler daha belirli olacak ve yoruma ihtiyaç gösteren maddeler içermeyecektir. Bu çerçevede uyuşmazlık halinde taraflar anlaşabilecek, yargıya gitmek istemeyeceklerdir. Yargının da işi azalacaktır.
Saygılar.
|