|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av.Suat Ergin |
 |
|
|
|
|
|
|
Selamlar,
İnternette bu ilginç haberi buldum. Konu tartışma konumuzun benzeri, taraflardan birisi ise yine tartışma konusundaki taraftır. Coca Cola bunu hep yapıyor demeden önce bazı sorulara yanıt aramak gerekecek tabii ki...
Bu haber sadece Yeni Şafak'ta yayınlanmış görünmektedir.
Aklıma tabii ki şu sorular takıldı:
1- Bu haberin haber değeri olmadığı için diğer yazılı ve görsel basında yer almadığını söyleyebilir miyiz?
2- Haber değeri varsa, diğer basın organlarında yer almamasını "tamamen duygusal" nedenlere bağlayabilir miyiz? Yani Coca Cola reklam vermeme şantajıyla, bu haberin yayınlanmasını engellemiş olabilir mi?
3- Bu haber yalansa, Coca Cola'nın tekzip ettiğini ve hatta dava açtığını neden duymadık?
|
|
 |
|
 |
|
“bu 3 soruyu hukukçu gözüyle cevaplamamız pek mümkün değil tabiî ki. Coca_cola hakkında ve Amerikan rüyası hakkında bu başlıkta konuşmamıza da site kuralları izin vermez diye düşünüyorum. Sözünü ettiğiniz ”duygusal” neden elbette PARA ve cola bir Amerikan devi.buna şüphe yok. Malum kurallar işliyor”
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma konumuz ile ilgili benzerlik nedeniyle kafama takılan diğer sorular şunlardır:
4- Son milli maçta "karton seyirci" yerine "afiş üzerine baskı yapılmış seyirci" olduğunu gözlemlemiştim. Coca Cola ilginç olan ve bu yüzden basında da yer alan "karton seyirci"li reklamını neden yayından kaldırdı?
5- Sözkonusu reklam yayından kalktığına göre, XRXDESİNG firmasının başvurusu üzerine bir mahkeme kararı mı sözkonusudur? |
|
 |
|
 |
|
“bu iki soru için de kendi adıma şöyle sesli düşünüyorum.
Öncelikle gazete haberlerinden elde ettiğimiz bilgiler bizi yanlış yönlendirebilir. Ancak XRXDESİNG firması yerinde olsaydım , tabii ki hemen mahkemeye müracaat ederek proje ile ilgili kanıtlarımı sunup haksız rekabet nedeni ile bir ihtiyati tedbir kararı almayı düşünürdüm. Manşetlere geçmese de hukuk kuralları da çalışıyor demek ki.

"
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
6- Sözkonusu reklam XRXDESİNG firmasının projesi ise, bizim tartıştığımız reklamdan daha mı orijinaldir? |
|
 |
|
 |
|
“bu başlığa konu olan reklam rüyası mı yoksa karton adan projesi mi daha mı orijinal gibi bir sorumuz olmamalı bence.
Rüya yada senaryo sahibinin , anlaşılır bir proje olarak cola yada başka bir firmaya bu teklifini götürdüğünü “kanıtlaması” gerekir. Ancak o zaman hukuki bir yarardan söz edebiliriz.
Karton adam konusunda ise gazete haberinden bile anladığımız kadarı ile proje sahibi firmanın böyle bir sorunu olmadığını anlıyoruz.
Buzdolabının yiyecekle dolabilen hale gelmesi ile, seyircisiz bir maçta yüzlerce karton adamın seyirci koltuğunda oturması (kolay bir tabir ile) sokaktaki insanda nasıl bir etki yaratıyor dersiniz? Kendimiz de düşünebiliriz.. Bana karton seyirci hayli yaratıcı geldi”
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
7- Neden hiç yargı kararı yok diyen Sayın Katılımcıya bu olay örnek olur mu?
Bu sorulara yanıt bulabilirsek, bir sonuca ulaşabiliriz.
Saygılarımla |
|
 |
|
 |
|
“ ben açıkcası gazete haberleri üzerinden olayları değerlendirmeyi yanlış buluyorum. Karton seyirci konusunda verilecek olan kararın da noter tastikli rüya senaryosuna pek benzemediği düşüncesindeyim”