Mesajı Okuyun
Old 01-01-2010, 23:51   #53
ratiolegis27

 
Varsayılan

Zamanında Avukatlık sınavına karşı çıkıp,buna karşın halen avukatlık mesleğinin sorunlarından bahsedip duran zihniyetle tekrar karşı karşıyayız...
Öncelikle şunu iyi ayırmak gerekiyor;"avukatlık" hukuk fakültesi mezunu olmanın zorunlu bir sonucu değildir,bir MESLEKTİR.Tıpkı sınavla girilen hakimlik-savcılık,uzman hukukçuluk,müfettişlik,kontrollük,kaymakamlık vs. mesleklerinde olduğu gibi.Yada eğitim - fen-edebiyat okuyan binlerce insanın KPSSye girmesi,İBFF yada SBF mezunu yüzlerce insanın mali müşavir olmak için sınava aşamasını geçme mecburiyetinde olduğu gibi.
Bir an bir evladınız olduğunu ve onu özel üniversiteye gönderip meslek sahibi yapmak istediğnizi düşünün..Hangi bölüme gönderirdiniz?Şahsen ben eğitim,İBF değil hukuk fakültesine gönderirdim.Maalesef avukatlık mesleği;PARAYLA,sınavsız,en kolay ve rahat olunabilecek meslek haline geldi.
Bir arkadaş hukukçuların HUS'u kazanamadığı takdirde zabıt katibi olabileceğinden bahsetmiş.AH keşke olabilsek!Bir buçuk yıllık avukatım SSK'am yok,asgari ücret düzeyinde para kazanıyorum.Etrafımdaki bir çok genç avukatta böyle.Zabıt Katibinin sosyal güvencesi var,maaşı var,sabah 8 akşam 5 i var.Şimdi suç kimde?
-Baba parasıyla,hazır çevreyle,haksız rekabet sonucu çoğaldıkça çoğalan avukat arkadaşlarda mı?
-Çok yüksek puanlarla hukuk kazanıp,"dış şartlarımız"elverişli olmadığı için halen sürünen bizlerdemi?
-Her yere alyapısız ve plansız bir şekilde hukuk fakültesi açan Devlette mi?
Devlet tek taraflı tasarrufuyla her yere üniversite açabilir.Bu Anayasada güvence altıına alınmış eğitim hakkından kaynaklanır.Sorunun çözümü Hukuk Fakültesi sayısını azaltmak yada kontenjan kısıtlamasına gitmek değildir.Herkes hukuk okuyabilmeli,ama herkes avukat olamamalıdır.Bunu da ancak bir sınav belirleyebilir.Bir meslektaşımızın yazdığı gibi 'kazanılmış hak'kavramının arkasına sığınmadan herkesi kapsayacak,adil ve objektif bir sınava EVET.