Mesajı Okuyun
Old 30-12-2009, 22:41   #4
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan kemal çelik
Değerli Meslektaşım,
bu adi ortaklık, kurumlar vergisi kanununa göre iş ortaklığı olarak adlandırılmakta. Belirli bir gayeye ulaşmak için kurulan adi ortaklığın ortaklarından biri kurumlar vergisine tabi ise başvuru üzerine bu adi ortaklığın/iş ortaklığının da kurumlar vergisi mükellefi olması sağlanıyor. Bu vergi hukuku açısından önemli. Diğer hususlar açısından bir fark yok. Ortada bir adi ortaklık var ve ortağının koyduğu sermaye, hissesi oranında malvarlığı ve hak edişler bakımından sorumlu. İcra müdürünü ikna edemeseniz de icra hakimini ikna etmek zor olmaz diye düşünüyorum.Bu konuda Maliye Bakanlığı'nın ne dediğine fazla itibar etmeyin. Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi veya ihaleyi yapan kurum işine geldiği gibi yorumlar. Bu hususa karar verecek olan mercii de onlar değildir. Sizin muhatabınız icra müdürü ve icra hakimliği.Dikkat edeceğiniz husus kamu ihalesinden kaynaklanan bir ayrı düzenlemenin olup olmadığı. İşin tamamlanması yönünden geçerli bir düzenleme var ise sadece bu sizi engelleybilir.


Sayın kemal Çelik,

Ortak girişimler sadece Maliye bakımından adi ortaklık sayılmıyorlar. Ortak girişim, özel olarak kanunda düzenlenmediği için BK.520/2 ve TTK.138 uyarınca Adi Ortaklık hükümlerine tabi oluyor.

Sayın DilaraS, bu ortak girişimin ortağı olan A.Ş.'leirn kendi borçları için, Adi ortaklığa dava yöneltilebilir mi diye soruyor.

Bu mümkün değildir. Borçlu A.Ş. ise, ancak bu A.Ş. nin Adi Ortaklıktaki kar payına haciz konulabilir... (Diye düşünüyorum)