28-12-2009, 19:03
|
|
|
Sevgili Mehmet Saim Dikici,
üstadım avukat limitet şirkette müdürlük yapabilir. Ben yaptım tekrar da hiç tereddüt etmeden yaparım. m.12 F düzenlemesinde müdürlük kelimesini boşuna arıyorsunuz. TTK İsviçre Borçlar Kanunu'ndan alınmıştır. AŞ 250 den fazla madde ile düzenlenmiş iken LTD ŞTİ sadece 50 küsür madde ile düzenlenmiştir. TTK m 556 gereği ltd şti müdürü AŞ yönetim kurulu hükümlerine tabidir. Ayrıca 12 f avukatlık yasasına 1986 da girmiş. Hükümet gerekçesini de incelemiştim. Her şeyi bir yana bırakın, X isimli avukat bir ltd şti'de 0,1 oranında hisse alıp ortak müdür olunca avukatlığın onuruna aykırılık olmayacak hissesi olmadan bir ltd şti müdürlüğü yapan Y isimli meslektaşımız ise mesleğin onurunu çiğnemiş olacak bu sizin hukukçu mantığınıza uyar mı? Ayrıca TTK ya göre ortak olan müdürle ortak olmayan müdür arasında da hiçbir fark yoktur. Avukatın ltd şti müdürlüğü yapamayacağı düşüncesi yaygın bir yanlış düşüncedir. Meğer ki bu ltd şti ticaret yasağını dolanmak için kurulmuş göstermelik bir şirket olmasın.
|