merhaba
bu sabah biraz erkenci olarak THS girdim ve bu başlığı okumaya başladım. Özellikle rüya sahibinin mektuplarını okudukça yüzümün aldığı mimikleri anlatamayacağım
konu hayli irdelenmiş hukukçu arkadaşlarım tarafından.
Bende küçük notlar koyayım.
* 551 sy.KHK patent haklarının korunmasını düzenlemiştir. bu KHK nın amacı sadece tekniğe uygulanabilen "BULUŞ" niteliğini taşıyan konulardır.
telefon bir buluştur mesela. Fikir olarak ortaya çıktıktan sonra tekniğe uygulanabilmiştir. Telefon cihazının her yıl değişik modellerde yapılması ise endüstriyel tasarımdır.
Bu sebeple rekalma senaryolarının, filmlerinin patenti alınması diye bir şey söz konusu değildir zaten.
*Rüya yada reklam senaryosu adı altında olsun herkesin notere gidip, altını imzaladığı bir "beyanı" noterlik kanuna aykırı olmadıktan sonra bu beyan bana aittir diye imza beyanı ile birlikte onaylatma hakkı vardır.
ancak reklam,senaryo vb."fikirlerin" korunması için telif tescili yapılmış olması gerekir.
telif belgesi alınmamış bir fikrin , beyan olarak noterden onaylandığı iddiası ile yargıya müracaat edildiğinde korunması ,bence kesinlikle söz konusu olamaz. Ortada korunması gereken hukuki bir yarar yoktur.
Ancak,yeni bir fikir beyan olarak noter onayından sonra pazarlanma amaçlı olarak örneğin Coca-cola ya teklif olarak verilip (bunun da yasal olaral kanıtlanması gerekir)cola nın ayırt edici hiç bir özellik kullanmadan bu fikri kullanması söz konusu olursa o zaman ancak B.K. hükümleri gereğince bir dava söz konusu olabilir.
*"ayırt edicilik" unsuru bu tür davalarda hayli önem taşır.
Yoksa bütün buzdolapları yemek koymak için, bütün deterjanlar yıkamak için, bütün telefonlar konuşmak içindir.
aynı reklam kuşağında izlediğiniz 5 beyaz eşya 10 içecek reklamındaki ayırt edici unsurlar özgün fikri oluşturur.
örneğin turkcell in cellocan'ı, yapıkredinin WODO su, arçelik'in şu metal adamı gibi fikirler, hem marka, hem tasarım olarak tescile konu olabilirler.
kısaca,
reklam senaryosu rüyaları gören şahıs hayli reklam yapmış görünüyor.
fikirlerini telif belgesi ile korumadıkça,
korunacak pek bir yanı görülmüyor.