|
Alıntı: |
 |
|
|
|
|
|
|
|
Televizyon kuruluşları Haber, Reklam filmleri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca kamuoyunun eğitilmesi ve bilgilendirilmesi amacı ile hazırlanan prodüksiyonlar ve belirli konularda faaliyetlerin duyurulmasına ilişkin olmak kaydıyla Vakıf ve Derneklerin Televizyon Spotları ile naklen yayınlanan spor müsabakaları ve yayın merkezi yurtdışında bulunan televizyonların kablolu yayınları bu kapsam dışındadır. |
|
 |
|
 |
|
Sayın Demirel,
Genelge'den Reklam Filmlerinin 'Fikir ve Sanat Eseri' olmadığı sonucunu çıkaramayız diye düşünüyorum. Fikir ve sanat eserlerinde o eseri kullanan kişi eser sahibine emeğinin karşılığını vermek zorundadır; Sanat filmini gösteren televizyon kurumu eser sahibine ücret öder. Genelge bu hakkı koruma altına alıyor.
Reklam filmlerinde durum tam tersinedir; televizyon kurumu bir filmi göstermek için ücret alır. Eser sahibi(Reklam filmini hazırlayan kişi, o filmi yapmak için zaten bir ücret almıştır)Telif hakkı çoğu zaman reklam filmini sipariş veren firma tarafından ya satın alınmıştır, ya da (başka ürünler ve firmalar için kullanılabilecek bir film ise)belirli bir süre için kullanımı konusunda anlaşılmıştır.
Kısaca belirtmek gerekirse televizyon kurumunun reklam fimini göstermede seyirci toplama diye bir çıkarı yoktur. Ticari bir işletme olarak yönetilen televizyon kurumunun bir reklam filmini durup dururken göstermesi verimli çalışma prensiplerine ters düşer. Genelgenin sırf bu düşünceden yola çıkarak reklam filmlerinin ve sayılan diğer ürünlerin/yapıtların gösteriminde televizyon kurumlarını "Televizyon Gösterim Belgesi" almaktan muaf tuttuğunu düşünüyorum. Bu muafiyete dayanarak reklam filmi sanat ve fikir eseri değildir sonucuna varamayız diye düşünüyorum.
Saygılarımla