Mesajı Okuyun
Old 16-12-2009, 13:57   #2
Av.Özgür KARABULUT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan empas
Bunun üzerine süresinde

Merhaba;

İİK md. 89/5-c.1:

Alıntı:
Üçüncü şahıs, kusuru olmaksızın bir mani sebebiyle müddeti içinde haciz ihbarnamesine itiraz etmediği takdirde 65 inci madde hükmü uygulanır.

İİK md. 65:

Alıntı:
4 - Gecikmiş itiraz:

Madde 65 - Borçlu kusuru olmaksızın bir mani sebebiyle müddeti içinde itiraz edememiş ise paraya çevirme muamelesi bitinceye kadar itiraz edebilir.

Ancak borçlu, maninin kalktığı günden itibaren üç gün içinde, mazeretini gösterir delillerle birlikte itiraz ve sebeplerini ve müstenidatını bildirmeye ve mütaakıp fıkra için yapılacak duruşmaya taallük eden harç ve masrafları ödemeye mecburdur.

İtiraz üzerine icra mahkemesi ancak gecikme sebebinin mahiyetine ve hadisenin özelliklerine göre takibin tatilini tensip edebilir. Mercii, tetkikatını evrak üzerinde yapar. Lüzumu halinde iki tarafı hemen davetle mazeretin kabule şayan olup olmadığına karar verir. Duruşmaya karar verilmemesi halinde borçludan alınan masraflar kendisine iade olunur.

Mazeretin kabulü halinde icra takibi durur. Aynı celsede alacaklı itirazın kaldırılmasını sözlü olarak da istiyebilir. Bu takdirde tahkikata devam olunarak gerekli karar verilir.

Öncelikle (her ne kadar 65. maddede "maninin kalktığı günden itibaren" denmiş ise de olayda) müvekkilinizin haciz ihbarnamelerini öğrenme tarihi olarak kabul edilebilecek haciz tarihinden itibaren 3 gün içerisinde mi İcra Mahkemesi'ne başvurdunuz?

Eğer üç günü geçirmiş iseniz süre yönünden reddedilecektir. Geriye menfi tespit davası kalır, diye düşünüyorum. Ayrıca; İİK md. 89/5-c.2:

Alıntı:
Her halde üçüncü şahıs, borçlu ile kötü niyetli alacaklıya karşı dava açarak ödemek zorunda kaldığı paranın veya teslim ettiği malın iadesini isteyebilir.

İyi çalışmalar...