Mesajı Okuyun
Old 11-12-2009, 09:52   #10
Tuğçe AYMEN

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Şenel DELİGÖZ
Sayın AYMEN'in de belirttikleri gibi yapılacak duruşmayı ihtiyati hacze itiraz duruşması olarak değerlendirirek soruyu yanıtlamaya çalışmıştım. Duruşma ödeme emrine itiraz duruşması ise, çek iptali ile ilgili kararı hasımsız olarak alınmış olup, kararın tarafı olmayan takip alacaklısını bağlamaz. Bu durumda, alacaklı yönünden yargılamayı gerektiren bir husus bulunmadığı gözetilerek borçlunun sair itirazları incelenip sonucuna göre bir karar verilmesi gerekir.
Sayın AYMEN'in çek iptal kararının iptal edilebileceğine ilişkin ifademe katılamadığı şeklindeki görüşüne saygı duymakla birlikte, gerek öğretide gerekse uygulamada iptal davasının hasımsız açılan bir dava olduğu için bu dava sonunda alınmış olan iptal kararının kesin hüküm teşkil etmeyeceği kabul edilmektedir. Bu nedenle senedi iyiniyetle devralan üçüncü şahısların haklarına iptal kararının hiçbir etkisi olamaz. Senedi iyiniyetle iktisap etmiş olan şahsın durumu iptal kararı ile değişmez.Sayın AYMEN'in iptal kararının iptal edilmesinin mümkün olmadığı şeklindeki ifadesi sadece görüş ve tenkitten ibarettir. Nitekim tıpkı Sayın AYMEN'in eleştirisi gibi , kıymetli evrakın iptali hakkındaki TTK. hükümlerinin karışık ve çelişkilerle dolu olduğu gerekçe gösterilerek bu husus öğretide eleştirilere uğramıştır. Benim de ztemennim bu eksikliklerin ve iptale ilişkin hükümlerin düzenleme tarzının en kısa zamanda ele alınmasıdır.
Saygılarımla

Öncelikle çek iptali kararlarının maddi hukuk açısından kesin hüküm teşkil etmemesi konusunda farklı bir düşüncem olmadığını belirtmek isterim. Başka bir ifade ile Sayın Şenel Beyin de belirttiği gibi çek iptali kararları maddi hukuk açısından sonuç doğurmaz. Dolayısıyla çek iptali kararı bu kararı alan kişinin gerçek hak sahibi olduğunu göstermez. Bu nedenle gerçek hak sahibi olduğunu iddia eden çek hamili ortaya çıktığı zaman çek iptali davacısının bu kişiye karşı hak sahipliğini ortaya koymak amacıyla dava açması gerekir. Benim katılmadığım husus ise tamamen yargılama sistemine ilişkin olarak çek iptali kararı veren mahkemenin bu kararının bir başka mahkeme tarafından ortadan kaldırılmasıdır. Söz konusu hasımsız açılan bir dava olsa bile sonuç değişmeyecektir. Diğer yandan çek iptali davalarının bu derece karışması bence TTK hükümlerinin karışık olmasından ziyade -değerli bir hocamın da belirttiği üzere- bu maddelerin gereği gibi uygulanmamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Kanun koyucu abesle iştigal etmez:-)) iyi Çalışmalar!