Mesajı Okuyun
Old 10-12-2009, 16:18   #2
Av.Şenel DELİGÖZ

Anataşınmazda kat irtifakı kurulduktan sonra üzerinde yapılan yapıların kat irtifakının kurulmasına esas alınan onaylı mimari projeden farklı olarak yeni kat veya bağımsız bölüm eklenebilmesi için buna anataşınmazdaki tüm kat irtifak hakkı sahiplerinin rıza göstermesi ve fiili duruma uygun olarak hazırlanacak değişiklik projesine tüm kat irtifak hakkı sahiplerinin muvafakat etmiş olmaları, bu değişiklik projesinin de belediyece onaylanmış bulunması gerekir. Bu şartların mevcut olduğunu kabul etmemiz halinde , müvekkiliniz tapudan bağımsız bölüm satın alırken mevcut kat malikleri kurulu kararı ile onaylı proje tapuya ibraz edilmemiş ise tapuya olan güven ilkesi gereği alınan kararın müvekkilinizi bağlamayacağını düşünüyorum. Müvekkiliniz her ne kadar önceki malikin akdi halefi olsa da, önceki malikin binaya ilave kat eklenmesine ilişkin karar alındığını müvekkilinize bildirmesi gerekirdi. Öyle ise açılan davada müvekkilinizin bu durumu bilerek bağımsız bölüm satın aldığını davacıların ispatması gerektiğini düşünüyorum. Bu husus yönetim planına işlenmiş ve tapu kayıtlarında görünüyor ise mahkemece öncelikle anataşınmazın onaylı mimari projesi ile sözü edilen değişiklik projesinin TAPUDAN ve özellikle Belediye Başkanlığından getirtilmesinden sonra böyle bir değişiklik projesi varsa bunun o tarihte anataşınmazdaki tüm kat irtifak hakkı sahiplerinin muvafakatları ile yapılıp yapılmadığı ve belediyece onaylanıp onaylanmadığının belirlenmesi bundan sonra anataşınmazın yerinde bilirkişi incelemesi yaptırılarak her iki projenin dava konusu edilen yere uygulanması, yukarıda değinilen hususlar da gözetilerek oluşacak sonuç doğrultusunda bir karar verilmesi gerekir.