Mesajı Okuyun
Old 10-12-2009, 13:08   #4
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

Belirtmiş olduğunuz olaydaki uyuşmazlık BK. 355 ve devamı maddelerinde düzenlenen eser (istisna) sözleşmelerinin bir türü olan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinden kaynaklanmaktadır. Kural olarak eser sözleşmelerinden kaynaklanan davalar, yüklenicinin kasıt veya ağır kusurunun bulunması halinde 10 yıl, diğer hallerde 5 yıllık zamanaşımına tabidir (BK. 126/4. madde, HGK. 22.03.1995 gün ve 1995/31-196 Karar). Bu süreler eserin tesliminden başlar (BK. 128. madde).

Somut olayda sözleşme konusu inşaatın yapılıp teslim edildiği anlaşılmakla birlikte ,inşaat mahallinde aralarında yorumda yardımcı olmak üzere bir hukukçunun da bulunduğu ikisi teknik olmak üzere üç kişilik bilirkişi kuruluyla keşif yapılmalı, inşaat yapılmış ise sözleşmesine ve tekniğine uygun olup olmadığı araştırılmalı, yasal olduğu anlaşıldığında, sözleşmenin ifayla sonuçlanması nedeniyle artık feshinin istenemeyeceği (TMK. 2. madde) gözetilerek bu nedenle davanın reddine karar verilmeli, inşaat bulunmadığı veya yasal olmadığı durumda hukuken bir teslimden söz edilemeyeceğinden uyuşmazlığın esası incelenerek sonucuna göre hükme varılmalıdır .
Deavayı açan toprak sahibi kendi payını üçüncü kişilere satmış ise bu davada aktif husumet ehliyeti kalmamıştır. Payı devralan kişilerin davayı açmaları gerekmektedir.