Mesajı Okuyun
Old 10-12-2009, 00:41   #10
AV.SEDAT

Bende de benzer bir dava (dava adayı dosya diyelim) var; idarece 5 yıl önce el atılan ve yol geçirilen bir taşınmaz için, geçtiğimiz aylarda kamulaştırma işlemlerine başlanmış ve müvekkil pazarlığa davet edilmiş.

Müvekkile teklif edilen bedel düşük- hatta komik olduğundan müvekkil kabul etmeyince kendisine; " sen bilirsin bi 5 yıl daha beklersin para için" denmiş. Şimdi dosya bize geldi, gerçekten de uyuşmazlığın üzerinden 2-3 ay geçmesine rağmen ne dava ne dava hazırlığı, hiçbir şey yok ortada.

Kamulaştırmasız el atma nedeniyle taşınmaz bedelinin tahsili (tabi mülkiyeti idareye terk ederek) ve el atmadan bu yana geçen 5 yıllık dönem için ecrimisil talep etmeyi düşünüyorum. Ancak bu ikisinin birlikte talep edildiği bir emsal bulamadım. Bulduklarım hep müdahalenin men'i ve ecrimisil türü davalar. Acaba kaçırdığım bir nokta mı var;

......1- Malik söz konusu el atmaya (bedelini almak kaydı ile) rıza gösteriyor ise ecrimisil talep etme hakkından vazgeçmiş mi sayılıyor?

......2- Yok eğer bu dava bu haliyle açılabilir diyorsanız; dava derdestken idare kamulaştırma davası açar ise

.................a- Diğer dava bekletici mesele yapılacak mıdır?

.................b- Yapılmaz da dosyalar birleştirilir ise aynı konuda eski tarihli dava benimki olduğu için benim dosyamda birleşmesi gerekmez mi?

SoN: Dava süresince kamulaştırma davası açılmaz ve bizim davamızda el atılan taşınmazın değeri tespit edilip hükme bağlanırsa; bu kısım için nispi vekalet ücretine hükmedilmesi gerekir mi?