Mesajı Okuyun
Old 09-12-2009, 20:15   #4
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

1. Eksikliğin hiç olmaması veya pek az oranda olması gerekir. Tescil için %70 oranı yeterli değildir. En azından 90 ve üzeri seviyelerinde olmalıdır.
2. Davacı kendine temlik edilen daireye isabet edecek bedeli değil , mal sahibine ait daireler ve ortak mahallerdeki eksik bırakılan işlerin tamamının bedelini mal sahibine ödemek durumundadır.

YARGITAY 14.HD. 26.04.2004 T. 2004/1507 E.-2004/3332 K
Yükleniciden temellük edilen kişisel hakkın, dava yoluyla arsa sahibine karşı ileri sürülmesi halinde mahkemece yapılacak iş; kat karşılığı inşaat sözleşmesi uyarınca yüklenicinin edim borcunu tam olarak yerine getirip getirmediğini araştırmaktır.
Bina sözleşmeye uygun olarak tamamlanmışsa tescil kararı verilmelidir.
Ancak; eksik bırakılan bir iş varsa, ve bu eksiklikte pek az ve arsa sahibi tarafından katlanılacak boyutta ise davacıya, yüklenicinin halefi olarak bu eksikliği tamamlama olanağı tanınmalı veya saptanacak bedelinin tamamının para ile karşılanması halinde kişisel hakkın doğduğu kabul edilmeli ve tescil hükmü kurulmalıdır.
YARGITAY 14.HD. 20.10.1998 T. 1998/ 4816 E.-2004/7616K
Bu itibarla, uzman bilirkişiler aracılığıyla yeniden keşif yapılarak yüklenicinin inşaat sözleşmesinden doğan edimlerini yüzde ( % ) olarak ne oranda yerine getirdiği belirlenerek, noksan işlerin mahiyeti kalem kalem gösterilerek ortaya konmalıdır. Bu şekilde yüklenicinin pek cüz'i bir boyutta noksan iş bıraktığı anlaşılacak olursa o vakit yükleniciye ve halefi bulunan davacıya bu noksanlıkları tamamlamaları veyahut bedelini depo etmeleri için önel verilmelidir. Noksanlık bedeli depo ettirilirken de davacıdan, dairesinin arsa payına göre değil, kalan noksanlığın tamamına göre noksan işler bedelini depo etmesi istenmelidir. Bunlar nazara alınmadan yazılı biçimde hüküm tesisi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.