05-12-2009, 15:58
|
#4
|
|
Sayın Meslektaşım;
Öncelikle İhtiyati haciz, haczin en kolay icra edilecek yer mahkemesinden istenir. Eğer ihtiyati haciz kararı veren mahkeme, bu şartlara göre yetkili ise, HUMK 12. Maddesine göre İtirazın İptali davasına da bakmaya yetkilidir. Fakat hiç ihtiyati haczi uygulamadan ve İİK'Inın 258 ve ilgili maddelerine göre diğer merasimleri tamamlamadan Genel haciz yolu ile takibe geçilmiş ise, Genel yetki kurallarına bakacaksınız.
Bir de şu hususu hatırlatmak isterim. İtirazın iptali davası açacağınız mahkeme çevresinde usulünce açılmış bir icra takibinizin bulunması zorunludur. Aksi halde açılan davaya İtirazın İptali olarak devam edemezsiniz. Demek istediğim mahkeme yetkisizlik karar verirse, icra dosyasını yetkili yer mahkemesine göndermeden dava dosyasını yetkili yer mahkemesine göndermeyiniz.
Diğer taraftan İhtiyati Haciz Kararına ve mahkemenin yetkisine, yani değişik iş dosyasına itiraz edilmemiş ve karar kaldırılmamışa daha sonrasından buna itiraz edilemez.
İhtiyati Haciz
Madde 12 - Haczi ihtiyatiden sonra haciz kararının müstenidi olan alacak dâvası haciz kararını veren mahkemede de ikame olunabilir.
T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
Esas No.
2008/3083
Karar No.
2008/5969
Tarihi
25.03.2008
İLGİLİ MEVZUAT
1086-HUKUK USULÜ MUHAKEMELERİ KANUNU (HUMK)/12
2004-İCRA VE İFLAS KANUNU ( İİK )/50
Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Karar: İİK.'nun 50. maddesinin göndermesi ile uygulanması gereken HUMK'nun 12. maddesi gereğince ihtiyati hacizden sonra haciz kararının dayanağı olan alacak davası ( icra takibi ) haciz kararını veren mahkemede ( haciz kararının verildiği yer icra dairesinde ) ikame olunabilir.
Somut olayda takip Erzurum 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 18.01.2007 tarih ve 200723-21 sayılı ihtiyati haciz kararı ile başlatıldığına ve bu kararın kaldırıldığı da iddia edilmediğine göre Erzurum icra daireleri yetkili olup mahkemenin aksine gerekçesinde isabet yoktur. Mahkemece yetki itirazının reddinden sonra borçlu vekilinin sair itiraz nedenleri incelenip oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile ve yasaya uygun olmayan gerekçe ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 25.03.2008 gününde oybirliği ile karar verildi.
|