27-11-2009, 19:41
			
							
		 | 
		
			 
            #2
		 | 
	
	| 
		 
			
			 
			
			
			
			
		 
			
				  
				
		
	  | 
	
	
		
			
			
			 
			
		
		
		
		ABD Telif Hakları Yasası'nda bulunan, telifli malzemelerin, telif sahibinden izin istenmeden, kısıtlı olarak kullanılmasına imkân veren bir doktrin vardır: ADİL KULLANIM 
  
Adil kullanım, akademik amaçlarla ve önizleme amacıyla kullanım için ortaya atılmıştır. 
  
Ancak bildiğim kadarıyla Türk Yasalarında telif hakları "adil kullanım " gibi bir kıstasla delinemiyor. Hukuki yollara başvurulursa sonuç alınabilir. 
  
Yine de müzik eserleri hakkında Türkiye'de de uygulanabilen bir adil kullanım hakkı varsa o da şu şekildedir: 
  
Telifli müzik ürünlerinin süresi orijinal ürünün süresinin %10'dan ve her durumda 30 sn'den daha uzun olmamalıdır. Eğer parçanın %10'u 30 saniyeden uzun ise o zaman parçanın sadece 30 saniyelik kısmı alınmalıdır. Eğer parçanın %10'u 30 saniyeden kısa ise o zaman %10'luk kısmı alınmalıdır. Parça uzunluğu 5 dakikadan kısa ise %10 kısıtlaması daha kısa olduğu için sadece %10'luk kısmı örnek olarak alınmalıdır. 
		
	
	
    
  
		
		
		
				
		
	
	 |