Mesajı Okuyun
Old 18-11-2009, 23:51   #1
condictio_certi

Varsayılan Tapu Kaydını Hangi Yolla Düzeltebilirim?

Değerli meslektaşlar; elimdeki dava biraz detaylı. Hani hukukun tıkandığı durumlar olur ya, aynı o hesap. Ama belki benim düşünemediğim bir nokta vardır hesabı sizlerle de (fikir alışverişi babında) paylaşmak istedim.

Olay kısaca şu şekilde;

Müvekkillerim(17 kişi) İstanbulun bir semtine 1970li yıllarda yerleşmiş ve tabir-i caizse gece kondusunu kurmuş. Yerleşmiş oldukları yer bir vakfa ait. 1979 yılında vakıf; müvekkillerime, tapu tahsis belgeleri vermiş. Sonrasında ise vakıf söz konusu tahsisleri tek taraflı olarak iptal etmiş. Bunun üzerine müvekkillerim idare mahkemesinde söz konusu işlemin iptali için dava açmış. ve Mahkeme; dava dilekçesinde tahsis belgesi sunulmadığından davayı reddetmiş. O sıradaki avukatları yüzünden yıllar yılı böyle geçmiş ve günümüze kadar gelmiş bu durum. Ne zamanki vakıf ecrimisil talebinde bulunana kadar müvekkillerimden. Yani yıllar yılı söz konusu taşınmazlarda müvekkillerim ikamet etmişler. Olayın aslında tıkandığı nokta şurada; Mahkeme belgenin sunulmamasından davayı reddetmiş. İdari süreler içerisinde söz konusu dava yeniden açılmış olsaydı büyük ihtimal kazanılacaktı. Ancak şu aşamada idarenin işlemine karşı dava açma süreleri bakımından yıllar geçmiş.

Bu durumda ne yapılabilir diye düşünüyorum ama çıkar yol bulamıyorum. Yani aslında aklıma tapu sicilinin düzeltilmesi davası açmak geliyor ama sonuçta Mahkeme bakacak idari anlamda herhangi bir yol tüketilmemiş. Ya da şöyle birşeyde yapılabilir belki; idareye tahsis işlemi için talepte bulunulur ve idare söz konusu talebi reddeder. Bunun üzerine idari işlemin iptali için dava açma süresi yeniden doğar. Ama bu çözümler tam anlamıyla bir çözüm değilmiş gibi geliyor bana.

Bu tarz bir davası olan ya da yapılabilecekler bakımından fikri olan meslektaşlarım varsa ve bu fikirlerini paylaşırlarsa çok sevineceğim.

Saygılar...