Konu: Temlİkname
Mesajı Okuyun
Old 05-11-2009, 00:13   #5
Av.Feridun Yurtsever

Alıntı:
Yazan Hades
BK. m.162: "Kanun veya akit ile veya işin mahiyeti icabı olarak menedilmiş olmadıkça borçlunun rızasını aramaksızın alacaklı, alacağını üçüncü bir şahsa temlik edebilir...." hükmü gereği sadece Bayındırlık İşleri Genel Şartnamesi tip sözleşme gereği değil; her halükarda A ile X Belediyesi arasındaki ilişkide "alacağın temliki" yasaklanmamış olmalıdır (diyelim diye düşünüyorum )

Saygılarımla...

Öncelikle teknik bir hatamı düzeltmek istiyorum. Bahsettiğim yasak Bayındırlık İşleri Genel Şartnamesi'nde değil;Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşme'de yer almaktadır.

Sayın Hades, somut bir olaydan bahsediyoruz. Soru şudur:

"1- Bu temliknameye istinaden X belediyesine ilamsız icra takibi mi yapmam gerekir? Başka bir yöntem varmıdır?

2- Temlikname tarihi göz önüne alındığında faiz yürütebilirmiyim, yürütülürse hangi tarihten itibaren yürütebilirim?Faiz oranı ne olmalıdır?"

Benim verdiğim cevap da özetle şu:
"Evet icra takibi yapabilir, faiz yürütebilirsiniz; ancak idare ile A firması arasında muhtemel bir tip sözleşmenin varlığı halinde, temlik yasaklanmıştır."

Peki soruya verilen cevap karşısında, Borçlar Hukuku Genel Hükümleri gereğince, temlikin borçlunun muvafakatine bağlı olup olmamasını tartışmaya gerek var mı? Bence yok! (diye düşünüyorum )