Mesajı Okuyun
Old 03-11-2009, 17:09   #4
Av.Mehmet Saim Dikici

Alıntı:
Yazan Av.Turgut Kaan Kayacan
Sayın Meslektaşlarım,

Gerçek kişi müvekkil Telsim'de çalışırken tazminatsız olarak işten çıkarılmış ve hakkında görevi kötüye kullanma ve emniyeti suistimal suçlamalarıyla dava açılmış.

TMSF AATUHK'den aldığı güçle davalar sonuçlanmadan icra takibi başlatmış ve hesaplara haciz koydurmuştur. Atılı suçlardan beraat eden gerçek kişi müvekkil için menfi tespit davası açılırken (dava tutarı 47.000.TL civarı) asliye hukuk mahkemelerinde ikame etmem gerektiği düşünüyorum. Ama TMSF'nin hukuki yapısı nedeniyle emin olamıyorum. Bu konuda yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkür ederim.

İş hukuku açısından: İş akdini tazminatsız fesheden tarafın TMSF olacağını sanmıyorum. İş akdini fesheden taraf TMSF'nin yönetim ve Denetimini devraldığı bir şirket olmalıdır, düşüncesindeyim. (Bu konuyu netleştirmenizde fayda var) Eğer fesheden taraf şirket ise, bu durumda muhatabınız TMSF değil, şirket olmalıdır diye düşünüyorum.

Diğer yandan TMSF'nin idari işlemlerine karşı açılacak davalar bakımından, (Ödeme emrinin iptali, haciz işleminin iptali vs. gibi) İdari yargı görevlidir.

TMSF'nin adli yargıya ilişkin işlemleri bakımından davalı olması halinde genel yetkili mahkemelerin yetkisi geçerlidir.

TMSF'nin haciz koymasının sebebi önemlidir. Haczin dayanağı iş akdi ise, İş mahkemeleri görevlidir denebilir. Ancak anlatımınzdan anladığıma göre; 6183 Sayılı Kanun uyarınca haciz uygulanmış! Bu durumda haczin nedeni (büyük olasılıkla) TMSF'nin banka hakim ortakları ile ilgili alacakları kapsamındadır diye düşünüyorum. Bu durumda açacağınız Menfi Tespit davasını (İdari yargıda Menfi Tespit davası olmadığı için) Ticaret Mahkemesinde açmanız gerekir kanaatindeyim.