Mesajı Okuyun
Old 01-11-2009, 11:37   #5
Av.Nevra Öksüz

Alıntı:
Yazan dursunal
Sayın Meslektaşlarım,

Halen derdest olan davamı, şirket için alınan bir baskı makinesinde tanıtım broşüründe bulunan özelliklerde olmadığı, yani vadedilen özellliklerde olmadığından dolayı ayıp nedeniyle tazminat istemi talebiyle açmıştım. Davacı davaya cevap dilekçesinde aslında makinenin ayıplı olmadığı, istenilen özelliklerin ek parçalar ve ek maliyetle mümkün olabileceği savını ileri sürmüştür.

Bu aşamada biz de vadedilen özelliklerde olmadığını bile bile satıcının ağır kusur ve hilesi ile satışın oluştuğu bunu da davaya cevap dilekçesi ile öğrendiğimizi beyan ettik. (Daha önceki servis raporlarında ve davalının yazışmalarında özelliklere sahip olduğu ancak makine ustasının tecrübesiz olduğu belirtiliyordu. Biz de tabiiki makinenin arızasından dolayı vadedilen özelliklerde baskı yapamadı diye biliyorduk.)

Davamızı kısmi açtık.

Bu durumda ıslah için zamanaşımı süresi, normal dava açma zamanaşımı sürelerine mi tabidir? Yoksa hileyi öğrendiğimiz an olan davaya cevabı tebellüğümüzden itibaren midir?

Sayın dursunal,

Anlatımınıza göre, müvekkiliniz şirket, çeşidiyle belirlenen bir baskı makinesi siparişi vermiş olmasına rağmen kendisine bu baskı makinesi teslim olunmamıştır. Dolayısıyla burada "ayıplı mal" teslimi değil; sipariş edilen maldan başka bir malın teslimi söz konusudur (diye düşünüyorum ). Bu durumda müvekkilinizi aldatan satıcının gerek süresinde ayıp ihbarında bulunulmadığı ve gerekse ayıplı mallar için yasada öngörülen zamanaşımından faydalanması söz konusu olamaz (Kaldı ki şayet "ayıplı mal" değerlendirmesi yapılsa dahi hile ile ayıbın gizelnmiş olmasında da satıcı yasada öngörülen zamanaşımından faydalanamayacaktır).

Yukarıdaki görüşümü bir yana bırakırsak, takdir edersiniz ki; vakıaların değerlendirilmesi, hileye ilişkin durumu ispatınız akabinde olayda uygulanacak zamanaşımı süresi belirlenebilecektir. Bu sebeple Mahkeme şayet satıcının ağır kusur ve hilesi olduğu kanaatine varırsa satıcının, ıslahınıza ilişkin zamanaşımı def'ini reddedecek; aksi takdirde zamanaşımından dolayı ıslahınız reddedilecektir (diye düşünüyorum )

Saygılarımla...