Mesajı Okuyun
Old 01-10-2006, 09:25   #2
Brusk

 
Varsayılan

Töre saikiyle adam öldürme şeklindeki yasanın yeni getirdiği şekil tamamen gereksizdir bana göre bu hususun yasada yer almasında birazda basın etkili olmuştur.
Özellikle Doğuş G.Doğu ve karadeniz bölgelerimizde daha sık yaşanan basitçe kan davası şeklinde bilgidiğimiz ezeli husumet te zaten töre saikiyle işlenmiş suçlardır, öte yandan yine namus meselesi adı altında işlenen cinayetlerde genelde aile bireylerinin biriin yaşamına son verilirki bu madenin karşılığı da zaten usul ve füruua karşı işlenen suçlar bendinde düzenlenmiştir. Bu sebeple salt töre saikiyle şuçun işlenmesi şeklindeki düzenleme gereksizdir.
BU suçlarda genel olarakTahrik Hükümleri uygulanmaz çünkü zaten suçun işleniş biçimi ve saiki cezanın ağırlaştırılmasını gerektirir bir haldir bu sebeple bu suçlarda tahrik hükümleri uygulanmaz yasanın bu düznlemedeki amacı aileler arasındaki uzun yıllara varan va bir çok kişinin katledilmesine yol açan kad davasının sürdürülmesini önlemektir.
Ancak ben bu duruma karşıyım. Genel bir ceza düzenlemesi işte böyle durumlarda bazı haksız durumlara sebep olmaktadır Şöyleki Bölgenin sosyal yapısı suçun işlenişinde son derece etkilidir. Doğu ve G.Doğuda babası öldürülmüş biri o bölgedeki osyal yapı, toplumsal inanış ve değerler bakımından sanığı o suçu işlemeye adeta zorlamaktadır. Babasının kanının yerde kaldığını bunun öcünün alınmasının gerektiğini belirten aile bireyleri ve çevrenen gelen tepkiler sebebiyle esasen suç işlemek kişiliğinde v eniyetinde olmayan masum bir insan işte salt bu baskılar sebebiyle adeta toplumca azmettirilerek babasını vuranı öldürmek zorunda kalıyor. İşte burada sanığın elinde olmayan ve ve onu adeta suça sürükleyen bir toplumsal baskının da olduğunu unutmamamak gerekir. Böyle bir yangılamada sadece sanığın değil onu bu suç yoluna iten kişilerin de sıkıca takibi ile cezalandırılması gerektiği inancındayım