Mesajı Okuyun
Old 31-10-2009, 08:14   #3
Av.Serhat Doğan

Varsayılan tşk

cevabınız içi teşekkür ediyorum. Sanırım yanlış anlaşılmaya sebep oldum.
Fakat bahsettiğim özel parselasyon sözleşmesi İmar Kanunu kapsamındaki bir yer (örn şehir merkezindeki bir yer) için uygulanmadı. Belediyeden değil Bayınd ve İskan Bakanlığı'ndan işlem takibi yapılmış. Belediye sınırları ve mücavir alanı ile ilgisi olmayan (bir ilçeye bağlı köyün sınırları içinde) parselasyon izni alınıp parselasyon yapılmış. Yani belediyede iş bitirmek için aracı olmak gibi bir şey değil. Arsa sahibinin nakiti ve o işi takip edecek bilgisi yok. Diğeri ise nakite ve bilgiye sahip. Özel bir hizmet değil. Hem sözleşmede şöyle denmiş:
“satıcı ile alıcı tarlanın bugünkü (2002 yılı) bedelinin 100.000 TL üzerinden alıp satmaya anlaşmışlardır.”
“satıcı parselasyon bitmeden ücret talep etmeyecektir”
“alıcı parselasyon işlemi bittikten sonra 100.000 TL üzerindeki artışın yarısını parselasyon işlemlerini bitirmesinin karşılığı olarak hak edecektir.”
Ki gerçekten parselasyon yapılmış ve arsa sahibi büyük kar etmiş.
Ben soruyu sorarken yönlendirmemek için düşüncemi yazmamıştım ama benim düşüncem şu idi:
1. bu sözleşme ile özel parselasyonu yapan kişi, tarla sahibi adına parselasyon ve imar düzenlemesi yapmayı üstlenmiş ücret olarak da tarla bedeli ve masraflar çıktıktan sonra elde edilecek bedelin yarısını almayı kararlaştırmışlar.

Bence bu sözleşme Vekalet sözleşmesi'dir ki vekalet sözleşmesi şekle bağlı olmayan bir sözleşmedir. Bu konuda Yavuz, Karahasan, Hatemi/ Serozan/Arpacı’nın da dediği gibi şekle bağlı bir işlem için verilse bile buradaki sözleşmenin konusu vaad edilen hizmetin yerine getirilmesidir diye düşünüyorum.[/font]

Vekalet sözleşmesinde vekilin ve müvekkilin bir takım borçları vardır.

Vekalet sözleşmesinde müvekkilin borçları vekilin yaptığı masrafların ve verdiği avansları ödeme onu kendi adına ve müvekkil hesabına girdiği borçlardan kurtarma vekilin vekaleti ifa dolayısıyla uğradığı zararları tazmin etme sözleşmede belirtilmiş ise veya alınması teamül gereği ise ücret ödeme borcudur.[/font]
şu halde benim kanaatim bu sözleşmenin vekalet sözleşmesi olduğudur.